Fusie van 'Lievegemeenten'?

MOGELIJKE SAMENSMELTING VAN ZOMERGEM EN WAARSCHOOT

Geert Neirynck wil een samensmelting met Gent beletten.
Gaëtan Regniers Geert Neirynck wil een samensmelting met Gent beletten.
De fusiekoorts slaat nu ook in Lovendegem toe. "Samensmelten met Zomergem en Waarschoot is de enige manier om een fusie met Gent te vermijden", zegt Geert Neirynck van Project L&V. "Er zal binnenkort over een fusie gepraat moeten worden", beseft ook burgemeester Chris De Wispelaere (CD&V).

Na Aalter-Knesselare, de smeekbede van Eeklo om fusiepartners te vinden en de ontluikende romance tussen Assenede, Sint-Laureins en Kaprijke ('Krekenland') begint de paringsdans nu ook in het zuiden van het Meetjesland. Burgemeester Tony Vermeire (CD&V) wisselt binnenkort met zijn inwoners van gedachten over een fusie, en dat is in buurgemeente Lovendegem niet onopgemerkt gebleven.

Lovendegem, Zomergem en Waarschoot vormen al samen een dekenaat.
Repro GRG Lovendegem, Zomergem en Waarschoot vormen al samen een dekenaat.

Vlucht vooruit

"Wordt het niet stilaan tijd om de kaarten op tafel te gooien? Feit is alvast dat Zomergem duidelijk het initiatief neemt in het fusiedebat van de gemeenten in het land rond de Lieve", stelt gemeenteraadslid Geert Neirynck (Project L&V) vast. Hij is de enige die al resoluut kiest voor de vlucht vooruit.


"Samensmelten met Zomergem en Waarschoot is de enige manier om een fusie met Gent te vermijden. De structuur van de drie gemeenten is dezelfde, al is er een klein verschil in mentaliteit." Wat met Nevele, de vierde gemeente in de politiezone Lowazone? "Nevele richt zich toch eerder op Deinze, heb ik de indruk", zegt Neirynck.

Werkgelegenheid

Ook in het gemeentehuis is de démarche van Tony Vermeire niet onopgemerkt gebleven. "De nervositeit neemt toe", klinkt het in de wandelgangen. Tekenend is dat een uitspraak van de burgemeester van Eeklo -"Lovendegem richt zich op Gent"- bij burgemeester Chris De Wispelaere (CD&V) in het verkeerde keelgat is geschoten. "We hebben er dertig jaar geleden al voor gekozen om ons te richten op het Meetjesland", zegt De Wispelaere heel nadrukkelijk. Al was er twee jaar geleden nog een studie die Lovendegem resoluut linkte aan Gent, vooral gebaseerd op werkgelegenheid." "Kijk, we hebben goede relaties met Gent, en we doen beroep op hun brandweerkorps. Maar we willen een landelijke gemeente blijven, en geen stad.

Inzet verkiezingen

We zijn de meest landelijke gemeente van het Meetjesland. Hoogbouw zal je hier niet vinden." Als het woord 'fusie' valt, trok De Wispelaere de laatste jaren meteen de rem op. Dat voorbehoud lijkt nu weg te deinen. "Er zal binnenkort over een fusie gepraat moeten worden", geeft hij toe.


Geert Neirynck (Project L&V) wil van een eventuele fusie de inzet van de verkiezingen maken. "Het debat moet gevoerd worden. We kunnen dit niet meer uitstellen tot 2024. Ik roep iedereen op om de kaarten op tafel te leggen."