Zaak rond dood van Frederik Heyvaert voor hof van beroep gestart

Het lichaam van Frederik Heyvaert werd gevonden in de laadruimte van deze bestelwagen.
Mozkito Het lichaam van Frederik Heyvaert werd gevonden in de laadruimte van deze bestelwagen.
Vandaag is voor het hof van beroep de zaak rond de dood van  Frederik Heyvaert (34) aangevat. Die werd in maart 2015 doodgeschoten door zijn vriend Kevin D.C. Volgens D.C. gebeurde dat niet opzettelijk maar de Brusselse correctionele rechtbank oordeelde dat er wel degelijke sprake was van doodslag en veroordeelde D.C. in september 2018 tot tien jaar cel.

Op 15 maart 2015 schoot Kevin D.C. zijn maat neer nadat ze naar een feestje waren geweest. Een ongeluk, beweerde de beklaagde. Naar eigen zeggen wilde hij zijn wapen tonen aan zijn vriend en wist hij niet dat er een kogel in de kamer zat. Maar het gedrag van D.C. na de feiten maakte hem verdacht. In plaats van de hulpdiensten te bellen, verstopte hij het lijk in een schuur in de tuin, om er daarna weken mee rond te rijden in zijn bestelwagen. 

Toch speelden er ook enkele elementen in zijn voordeel. Zo getuigde de wapendeskundige dat de kogel niet te zien was voor de gebruiker. Ook voor het hof van beroep bevestigde de deskundige dat ‘de versie van de beklaagde kan kloppen’. Toch blijven er nog vragen. Zo werd de kogel nooit teruggevonden. Ook is het nog steeds niet duidelijk of het slachtoffer zat dan wel lag toen D.C. op hem schoot. 

Het beloven binnen een maand dus alweer verhitte pleidooien te worden. Een van de zaken de centraal zullen staan is het motief van de beklaagde, of eerder het gebrek aan motief. “Het klopt dat er geen problemen waren. Geen ruzies of mislukte drugsdeals. Niets”, vermeldde de rechter in eerste aanleg expliciet.  Het zal een van de grote wapens zijn van Sven Mary, die D.C. verdedigt, Het wordt ook afwachten of het openbaar ministerie zal blijven bij een vordering van tien jaar. D.C. werd immers in oktober veroordeeld tot een celstraf van 6 maanden met uitstel voor partnergeweld. Deze veroordeling kan meespelen voor het openbaar ministerie om een zwaardere straf te vorderen. Op 21 mei vordert het parket-generaal. 

Tien jaar cel

Speurders, de wapendeskundige en wetsdokter kwamen getuigen. De pleidooien vinden op 21 mei plaats. Kevin D.C. werd vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel voor het doodschieten van Heyvaert.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.