WO I herleeft in 'De Terugtocht'

SLAG VAN IMDE HERDACHT MET HISTORISCHE PARADE

De veldkeuken zorgt voor soep en brood.
Lukas De veldkeuken zorgt voor soep en brood.
Zaterdag werd de slag In Imde herdacht met de evocatie 'De Terugtocht'. Deze parade is een historische eerbetuiging aan het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Een groep soldaten herbeleefde honderd jaar na datum opnieuw de dramatische tocht van op het slagveld in Halen tot in Dendermonde. "Na zware gevechten in Luik, Namen en aan De Gete trok het Belgische leger zich terug naar de stellingen rond Antwerpen", zegt David Moortgat van De Terugtocht. "Deze tocht van Halen tot Dendermonde verliep grotendeels over het grondgebied van wat nu Vlaams-Brabant is geworden. Ons leger was verzwakt en slecht uitgerust en kreeg hier in Imde een zware klap te verwerken. Tachtig Belgische soldaten hebben hier het leven gelaten. De Belgen waren uitgeput, maar dat betekende niet dat het slechte soldaten waren, integendeel. De slag om Imde was nog maar eens een bewijs dat het leger in die tijd wel beschikte over bekwame soldaten, maar die jongens waren amper getraind."

Pascale van het Rode Kruis bij haar materiaal.
Lukas Pascale van het Rode Kruis bij haar materiaal.

Verouderd

"Ook het materiaal was hopeloos verouderd. Vergeet niet dat we net uit het Napoleon-tijdperk kwamen", zegt Moortgat. "Wij doen deze tocht zo minitieus mogelijk over. De soldatenplunjes zijn identiek, de veldkeuken zorgt voor soep en brood uit die tijd en ook onze bevelen zijn in het Frans. De Vlaamse soldaten kregen bevelen die ze niet begrepen en de officieren kenden de taal van hun manschappen niet."

Henk Devos (links) en Tony Brondel (rechts) bij een unieke replica van een Minerva.
Lukas Henk Devos (links) en Tony Brondel (rechts) bij een unieke replica van een Minerva.

Minerva

Henk Devos en Tony Brondel hebben de tocht meegemaakt met een unieke replica van een Minerva die werd omgebouwd tot een pantservoertuig. "Met het inzetten van dit voertuig, heeft ons leger voor een première gezorgd. Niemand had hen dat voorgedaan. Het was echter geen militair idee, maar een burgerinitiatief. Toen we zelf met het idee kwamen om een Minerva te bouwen, hebben we wel vruchteloos gezocht naar originele stukken. Het is dus een replica, waarheidsgetrouw nagebootst en gebouwd op het chassis van een Jeep", zeggen Henk en Tony fier.

Hondenkar

Eén van de pronkstukken tussen het rollend materiaal die de stoet vergezellen, is zonder meer de hondenkar van Peter Cochez. "Deze kar werd enkele weken geleden al voorgesteld tijdens het nationaal defilé in Brussel op 21 juli", zegt Peter Cochez. "Dit is een exacte replica, gebaseerd op originele foto's. Honden waren een belangrijk dier in de strijd tegen de vijand. Vele mensen vinden dit dierenmishandeling, maar een hond heeft een enorme trekkracht die zelfs achtmaal hoger is dan bij een paard. De kar werd in balans geplaatst, waardoor het geheel in beweging zonder problemen kon worden getrokken."