Verkiezingsborden mogen opnieuw in de tuin: “Doorzichtig politiek spelletje”

Dit bord mag nu ook buiten de bebouwde kom.
Baert Marc Dit bord mag nu ook buiten de bebouwde kom.
Londerzelenaars mogen opnieuw een verkiezingsbord in hun tuin plaatsen als ze buiten de bebouwde kom wonen. Voormalig burgemeester Nadia Sminate (N-VA) is tevreden met de vernietiging van het gemeentelijk verbod daarop, maar huidig burgemeester Conny Moons (LWB) spreekt van een machtsspelletje. “Dit heeft in geen lichtjaren iets met juridische argumenten te maken.”

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vernietigde vrijdag de beslissing van de Londerzeelse gemeenteraad om verkiezingsaffiches op privaat domein buiten de bebouwde kom te verbieden. De vernietiging kwam er na een klacht van de lokale N-VA. Volgens het gemeentebestuur zorgden de affiches voor te veel visuele hinder.

Voormalig burgemeester Nadia Sminate (N-VA) is blij met de beslissing. “We hebben hiervoor gewaarschuwd”, zegt ze. “De minister is in haar verbod ook erg duidelijk dat dit niet kan. Bovendien is dit al de tweede keer dat een beslissing van de nieuwe meerderheid vernietigd wordt. Zo schrapte de gouverneur ook al het nieuwe huishoudelijke reglement. De burgemeester is zelf advocate, zij zou toch beter moeten weten.”

In de motivatie van haar besluit spreekt minister Homans van “een te grote beperking van de vrije meningsuiting”. Die is bovendien “disproportioneel en staat niet in redelijke verhouding ten aanzien van het beoogde doel”. Verder is het voor de minister niet logisch dat bewoners binnen de bebouwde kom wel een affiche in hun tuin mogen zetten en dat de gemeente publiciteitsborden voor activiteiten en handelaars wel blijft toelaten.

‘Zelfbediening’

Hoe het gemeentebestuur zal omgaan met de vernietiging is nog niet duidelijk. “Ik wil dit eerst bekijken met het schepencollege”, zegt burgemeester Conny Moons (LWB). “Dan zullen we bekijken hoe we dit zullen behandelen.”

Moons blijft in ieder geval wel achter de beslissing staan. “De regels gelden voor iedereen”, zegt ze. “De verenigingen moeten zich daar ook aan houden als ze een bord willen zetten. Ik zie niet in waarom er een uitzondering moet zijn voor politieke affiches.”

De burgemeester betreurt dan ook de beslissing van minister Homans. “Dit heeft in geen lichtjaren iets met juridische argumenten te maken”, zegt ze. “Ik sta voor een lokale partij en lokaal beleid, wij zijn geen machtspartij. Mensen hebben trouwens meer dan genoeg van dit soort beslissingen en zelfbediening.”

‘Gemeente moet zich toeleggen op beleid’

Sminate zelf spreekt van een “doorzichtig politiek spelletje”. “LWB was zelf kampioen in affiches plaatsen buiten de bebouwde kom bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar”, zegt ze. “Maar nu ze zelf niet kunnen opkomen, is er ineens een verbod. Het gemeentebestuur zou zich beter toeleggen op het beleid.”

Ze roept burgemeester Moons ook op om in de toekomst samen te werken aan dit soort beslissingen. “Wij stellen onze ervaring daarvoor graag ter beschikking”, besluit Sminate.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.