Vandalen leven zich uit in gloednieuw skatepark

GEMEENTE PLANT EXTRA PATROUILLES EN CAMERABEWAKING

Vandalen bekladden het nieuwe skatepark met graffiti.
Foto Lukas Vandalen bekladden het nieuwe skatepark met graffiti.
De nieuwe sportsite op de Schaselberg mag dan nog in opbouw zijn, maar vandalen hebben hun weg al gevonden. Die spoten de nieuwe skateramp vol slogans. De gemeente grijpt in met de plaatsing van een vaste camera.

Midden februari werd op de Schaselberg in Londerzeel het startschot gegeven voor de metamorfose van de sportsite. Die krijgt onder meer een nieuwe atletiekpiste, een nieuw oefenterrein voor het jeugdvoetbal, een basket- en minivoetbalpleintje en een avontuurlijke skatepiste. De officiële opening staat gepland voor komende zomer. Maar vandalen hebben de site nu al 'een bezoekje' gebracht. Ze spoten er allerlei slogans, waaronder 'Aanslach op kapitalisme', 'u moeder', en 'keep clean', op de nieuwe skatetoestellen.

"Werk van onverlaten"

Burgemeester Nadia Sminate (N-VA) reageert furieus. "Die skateramp werd nog maar net geplaatst - en is zelfs nog niet helemaal af", zegt ze. "En toch vinden vandalen het nodig om zich er even op te gaan uitleven. Het is duidelijk dat dit niet het werk is van graffitikunstenaars, maar van onverlaten die met opzet het gemeentelijke patrimonium willen beschadigen."

Camera op komst

De werfzone betreden, is overigens ook verboden. "We hebben de politie dan ook gevraagd om regelmatig in de buurt te patrouilleren, want dit kunnen we niet tolereren", zegt Sminate. "En om in de toekomst problemen op de sportsite te vermijden, zal er een vaste camera geplaatst worden. Het is jammer dat we zo repressief moeten optreden, want die hele site komt er net om in een ontspannen sfeer te kunnen genieten. Maar dergelijke incidenten nopen ons tot actie. De veiligheid van onze jeugd is prioritair, vandaar deze beslissing."


Ook sportschepen Jozef De Borger (CD&V) is niet opgezet met de vandalenstreken. "Een skatepark is een plek waar graffiti op zijn plaats kan zijn, maar niet wanneer het ongecontroleerd en ongestructureerd aangebracht wordt", klinkt het. "Ik hoop dat de daders in de toekomst enige terughoudendheid tonen, en hun graffiti komen opkuisen."

100.000 euro

De hele skateconstructie kost de gemeente bijna 100.000 euro, maar werd nog niet opgeleverd. Daardoor is de aannemer voorlopig nog eigenaar, en dus zal hij - en niet de gemeente - een klacht bij de politie moeten indienen. "Het opruimwerk zal bovendien geen sinecure zijn, want de graffiti werd op beton aangebracht, en kan niet zomaar met om het even welk product verwijderd worden", zegt Sminate nog. "We bekijken momenteel hoe we alles kunnen opkuisen, waarna de toplaag aangebracht kan worden. Het vandalisme veroorzaakt evenwel geen vertraging. De site zal, zoals gepland, in de zomer geopend kunnen worden."