Ongerustheid over mogelijke komst cultuur-etnisch centrum

Op de gelijkvloerse verdieping van dit pand komt mogelijk een cultuur-etnisch centrum.
Dimitri Berlanger Op de gelijkvloerse verdieping van dit pand komt mogelijk een cultuur-etnisch centrum.
In de Steenkapperstraat in Londerzeel heerst ongerustheid over de mogelijke komst van een cultuur-etnisch centrum. Omwonenden en oppositiepartij N-VA vrezen immers dat er geen ontmoetingscentrum maar wel een moskee en Koranschool geopend zullen worden. Burgemeester Conny Moons spreekt van paniekzaaierij.

Met argusogen kijken de bewoners van de Steenkapperstraat in Londerzeel naar de mogelijke komst van een cultuur-etnisch centrum in een voormalige kantoorruimte. Aan de gevel prijkt een aankondiging van een openbaar onderzoek om het gebouw om te vormen van kantoor naar gemeenschapsruimte. Aanvrager is de vzw Firdaws. Volgens oppositiepartij N-VA gaat het echter niet om een ontmoetingscentrum van een cultuur-etnische vereniging, maar wel om de oprichting van een moskee en Koranschool. “Als je de statuten leest, dan wordt het al snel duidelijk dat het om een religieuze beleving gaat”, laat gemeenteraadslid Nadia Sminate weten. “Voor zo’n instantie is in een residentiële omgeving als de Steenkapperstraat geen plaats. Niet alleen zijn er onvoldoende parkeerplaatsen, ook is het gebouw niet aangewezen om een moskee en Koranschool in onder te brengen. Nu al zijn er veel klachten over de akoestische isolatie. De rust van de bewoners staat daardoor op de helling.”

Maar ook op juridisch vlak zijn er volgens N-VA redenen om Firdaws geen vergunning te verlenen. “Het betreft een commerciële of kantoorruimte, maar het is duidelijk dat de vzw geen van beide functies vervult”, aldus nog Sminate. “Het is dan ook verkeerd om een openbaar onderzoek te organiseren om een vzw die er niet hoort te zijn toch toelating te geven. De enige juiste reactie is het toepassen van de regels en die schrijven duidelijk voor dat enkel commerciële activiteiten of kantoorgelegenheid mag voorzien worden. In het verleden was er al een aanvraag van de eigenaar om van functie te veranderen, maar dat mocht toen niet.”

Hét gespreksonderwerp

De oppositiepartij krijgt de steun van de buurtbewoners. “Er heerst veel ongerustheid”, klinkt het bij één van hen. “Het is hier nu rustig en we willen dat zo houden. Indien het effectief een moskee wordt, dan zal het hier druk worden en dat zien we niet graag gebeuren.” Een andere buurtbewoner deelt dezelfde mening. “Er moet nog een functiewijziging komen, maar toch staat er al ‘cultureel centrum’ op de deur. Het is hét gespreksonderwerp in de straat en iedereen is het erover eens dat een moskee hier niet past. Waar gaan al die bezoekers hun wagen parkeren? Hier is geen plek voor.”

Burgemeester Conny Moons (LWD) vindt dat N-VA aan paniekzaaierij doet. “Nergens in de aanvraag of in de statuten staat het woord Koranschool vermeld”, luidt het. “Ook tijdens onze mondelinge gesprekken met de vzw viel het woord niet. Ik weet dan ook niet waar N-VA het vandaan haalt. In de buurt waren ook al wat vragen toen men zag dat er beweging in het pand was en daarom hebben we een openbaar onderzoek geopend. Daardoor krijgt iedereen de kans om opmerkingen te geven. Daarnaast organiseren we op 6 augustus een infoavond voor de buurt, zodat we iedereen kunnen inlichten en de buurt ook vragen kan stellen.”

Haatprediker

Volgens Moons wil de vzw in het pand een gemeenschapscentrum openen waarin onder meer huiswerkbegeleiding gegeven zal worden. Opvallend: haatprediker Jean-Louis Denis woont op amper één kilometer van de plaats waar het cultuur-etnisch centrum zou komen, maar er zou vooralsnog geen link zijn tussen hem en de vzw.

Aan de gevel hangt een melding van het openbaar onderzoek.
Dimitri Berlanger Aan de gevel hangt een melding van het openbaar onderzoek.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • WALTER WIELANDT

    Jean-Louis woont er amper maar 1 km af,,dat zegt genoeg zeker !!!Het zal daar zeker geen snoepwinkeltje worden !Huiswerkbegeleiding ???We zullen het de 6e wel horen !