Minister Homans vernietigt verbod op verkiezingsaffiches buiten bebouwde kom

BELGA
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft de beslissing van de Londerzeelse gemeenteraad om verkiezingsaffiches op privaat domein buiten de bebouwde kom te verbieden, vernietigd. Daarmee fluit de minister het schepencollege terug.

De gemeenteraadsbeslissing, die op 26 maart goedgekeurd werd door meerderheidspartijen LWD, CD&V en Groen, werd aangevochten door oppositiepartij N-VA. Voormalig burgemeester Nadia Sminate kon niet begrijpen hoe de gemeente mensen kan verbieden om een bord in hun tuin te plaatsen. Volgens burgemeester Conny Moons (LWD) kwam de beslissing er om de wildgroei aan affiches tegen te gaan. “Ze zorgen immers voor visuele hinder”, klonk het. “In de bebouwde kom mag wel alles staan en is er geen limiet.”

Maar minister Homans vernietigde de beslissing vrijdag. “Een algemeen verbod op het plaatsen van verkiezingsborden buiten de bebouwde kom is een te grote beperking van de vrije meningsuiting”, valt in het besluit te lezen. “Het Londerzeels reglement laat in casu niet toe dat affiches voor een raam van een private woning buiten de bebouwde kom worden opgehangen. Ook is er geen bewijs dat de borden voor gevaar zouden zorgen voor het verkeer. Het is tot slot niet logisch dat publiciteitsborden wel mogen blijven staan. Daarom wordt de beslissing vernietigd.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eleni Moens

    Dat reclameverbod voor politieke partijen buiten de bebouwde kom op privéterreinen gold toch voor alle partijen? Niet enkel voor N-VA dus. Bovendien zijn er effectief kiezers die die reclameborden lelijk vinden. Wat mij betreft mag zo een verbod ook gelden binnen de bebouwde kom. Me dunkt dat er door gemeenteraden belangrijkere beslissingen genomen worden (met vaak gevolgen voor de bevolking) dan gekissebis over verkiezingsreclame.