Londerzeel kleurt begraafplaatsen groen

Lydia Metdenancxt vertelt over de geschiedenis en waarde van de graven
Baert Marc Lydia Metdenancxt vertelt over de geschiedenis en waarde van de graven
Woensdag plantten de provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, de gemeente Londerzeel en de funeraire werkgroep De Immortellen een lindeboom. Enkele historisch waardevolle graven werden hersteld en het kerkhof werd volledig geïnventariseerd. Nu beslist gemeente Londerzeel hoe ze het stuk verder gaan vergroenen.

Meer groen in het landschap, dat is het doel. Zodus ook op de begraafplaatsen. Het kerkhof van Londerzeel Sint-Jozef is een ideaal voorbeeld van een landelijk kerkhof. De Immortellen inventariseerde tot nu toe  drie van de vijf kerkhoven afgelopen tien jaar. “Als provincie stimuleren en ondersteunen we het behoud van klein waardevol erfgoed, dat meestal niet beschermd is”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Samen boom planten als start van vergroening
Baert Marc Samen boom planten als start van vergroening

Lydia Metdenancxt (70) gaf heel haar leven geschiedenis en Nederlands op middelbare school Virgo Sapiens en is lid van de Immortellen en helemaal in de ban van graven. Aan die graven hangt een hele cultuur op. “Wanneer je in verschillende landen kijkt naar de zerken, versieringen. Heel boeiend. Hier ligt bijvoorbeeld bekend figuur ‘Jefke Kiek’ begraven. Een echt volksfiguur. De bodem was hier te arm voor landbouw, hij kwam naar Londerzeel en begon er een kippenkwekerij. Vervolgens gingen velen hem na en nu hebben we nog steeds twee kippenkwekerijen”, vertelt Lydia.

Het is belangrijk dat graven met historische waarde behouden blijven en hieraan gekoppeld willen ze er een groener omgeving van maken. “We investeerden al 20.082 euro in dit project”, zegt Leen Van Aken, schepen voor begraafplaatsen. De volgende fase kan starten en daar was het planten van de boom een eerste stap in.

begraafplaats wordt hersteld - Tom De Haene
Baert Marc begraafplaats wordt hersteld - Tom De HaeneReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.