Gouverneur vernietigt huishoudelijk reglement op basis van 6 artikels

Burgemeester Conny Moons.
Lukas Burgemeester Conny Moons.
Provinciegouverneur Lodewijk De Witte heeft het huishoudelijk reglement van de gemeente Londerzeel vernietigd omdat er in zes artikels onwettigheden stonden. De vernietiging komt er na een klacht van oppositiepartij N-VA. Burgemeester Conny Moons (LWD) tilt niet al te zwaar aan het besluit van de gouverneur en zegt dat de scheve situatie eerstdaags rechtgezet zal worden.

Het huishoudelijk reglement in Londerzeel deed de voorbije maanden al heel wat stof opwaaien. Volgens voormalig burgemeester Nadia Sminate (N-VA), die na de verkiezingen op de oppositiebanken belandde, stelde de meerderheid dit reglement eenzijdig op. “In de vorige legislatuur deden we dat nog samen met de fractievoorzitters van alle partijen, maar daar had het schepencollege geen oren naar”, aldus Sminate, die zelf ook een huishoudelijk reglement opstelde. “Maar dat legde de meerderheid naast zich neer. En daar draagt men nu de gevolgen van, want de gouverneur vernietigde het reglement omdat er een paar onwettigheden in stonden.”

Nadia Sminate.
BELGA Nadia Sminate.

De gouverneur struikelde onder meer over de verdeling van de mandaten in de commissies. “Als grootste fractie kregen we te weinig mandaten”, zegt Sminate nog. Volgens burgemeester Conny Moons klopt dat laatste niet. “Bij de manier van de mandatenverdeling is er wel iets verkeerd gelopen, maar dat kunnen we eerstdaags al rechtzetten. Voorts werden drie punten die we van de vorige legislatuur overnamen door de gouverneur vernietigd. Dat betekent dat Sminate ook op de vingers getikt werd. Maandag bekijken we binnen het schepencollege wat we zullen doen en nadien trekken we hiermee naar de andere fracties.” Tot dan mogen er geen commissies gehouden worden.

Dat drie punten uit de vorige legislatuur vernietigd werden, ontkent Sminate.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.