Betalen inwoners binnenkort 300 in plaats van 50 euro voor bestrijding processierups?

College wil financiële tussenkomst schrappen. N-VA vreest gezondheidsrisico’s

ANP
Het schepencollege van Londerzeel overweegt haar inwoners niet langer financieel bij te springen wanneer ze een nest eikenprocessierupsen laten weghalen. Nu betalen inwoners slechts 50 euro voor de ingreep, maar de gemeente wil hen de volle pot – zowat 300 euro – laten betalen. Oppositiepartij N-VA vreest dat inwoners daardoor zelf nesten zullen verwijderen, wat door het Antigifcentrum afgeraden wordt.

Eikenprocessierupsen duiken steeds vaker op in ons land en kunnen in een mum van tijd een volledige boom kaalvreten. De harige beestjes kunnen brandwonden op de huid veroorzaken en veroorzaken problemen aan de ogen en de luchtwegen. Hoe vaker je met de eikenprocessierupsen in aanraking komt, hoe feller de klachten. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende anafylactische shock optreden. Daarom is het aangewezen om een gespecialiseerde firma in te schakelen die de nesten komt verwijderen.

Plots moeten de inwoners 300 euro uit eigen zak betalen om de processierupsen te verwijderen. Ongetwijfeld zullen de mensen de beestjes gewoon laten zitten, waardoor de populatie zich ongestoord kan uitbreiden

Koen Vanhoof (N-VA)

Inwoners van Londerzeel die een beroep doen op zo’n firma betalen op dit moment slechts 50 euro. De gemeente betaalt de overige 250 euro. Maar daar komt nu hoogstwaarschijnlijk een einde aan. “De groendienst stelde voor om het bedrag dat inwoners zelf moeten betalen op te trekken van 50 naar 150 euro, maar de gemeente schafte de retributie helemaal af”, zegt Koen Vanhoof van oppositiepartij N-VA. “Met andere woorden: de inwoners moeten voortaan de volle pot betalen. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat mensen de eikenprocessierupsen laten zitten, wat een enorme uitbreiding van de populatie met zich mee zal brengen. Of erger nog: de inwoners gaan de rupsen zélf bestrijden, waardoor ze gezondheidsrisico’s lopen. Het reglement van de retributie gaat ondertussen al vijftien jaar mee en werkt perfect. Waarom moet het nu plots aangepast worden?”

22.000 euro

Burgemeester Conny Moons (LWD) zegt dat nog niets definitief beslist is. “We hebben alleen een princiepsbeslissing genomen binnen het college”, klinkt het. “Het zal dus nog door de gemeenteraad gestemd moeten worden. Met deze maatregel willen we de kosten drukken, want vorig jaar kostte de eikenprocessierups de gemeente 22.000 euro. De laatste jaren worden er steeds meer processierupsen ontdekt, waardoor ook de gemeentelijke uitgaven de hoogte in gingen. We gaan onze inwoners wel voldoende informeren over de processierups.”

Ondertussen mengt ook het Antigifcentrum zich in de discussie. Zo haalt de instantie een fragment uit het gemeentelijk infoblad aan waarin gesteld wordt dat inwoners mits de nodige beschermkledij en een bunsenbrander de processierups zelf kunnen bestrijden. “De gemeente maakt hier een uitschuiver”, aldus het Antigifcentrum. “Probeer nesten van eikenprocessierupsen nooit zelf te verwijderen.” 

“Maar dat fragment staat ondertussen al ruim acht jaar in het gemeentelijk infoblad”, antwoordt Moons. “Ook in de vorige legislatuur – toen N-VA mee aan de macht was – was dat het geval. We volgen hierin gewoon de instructies van de provincie. Deze nieuwe aanval op het schepencollege is dan ook ongegrond.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.