Ambulance voor wilde dieren heeft druk jaar achter de rug: “Dodelijke zomer voor fauna”

Wildlife Intervention Team kreeg vorig jaar meer dan dubbel zo veel oproepen (631) binnen als in 2017

Een medewerker van het W.I.T. helpt een noodlijdende eend.
W.I.T. Een medewerker van het W.I.T. helpt een noodlijdende eend.
Het Wildlife Intervention Team (W.I.T.) had vorig jaar de handen vol om wilde dieren uit de nood te helpen. Liefst 631 oproepen liepen er binnen, een verdubbeling tegenover 2017. “De aanhoudende droogte en hitte was dodelijk voor heel wat dieren”, klinkt het bij de vzw. 

Brabanders die een gewond of ziek dier spotten, kunnen sinds 2016 het noodnummer van het W.I.T. draaien. Vorig jaar had het Wildlife Intervention Team de handen vol met maar eventjes 631 interventies op haar palmares: 575 dieren werden afgevoerd naar een erkend opvangcentrum voor wilde vogels en dieren, voor 33 dieren kwam alle hulp te laat, en 23 dieren konden onmiddellijk worden vrijgelaten, nadat ze uit hun benarde situatie werden bevrijd. Om al deze interventies uit te voeren deed het W.I.T. 129 verschillende gemeenten of deelgemeenten aan in Vlaams-Brabant.

Ondervoed

Oorzaak van de hoge cijfers is vooral de onvergetelijke, maar ook ongenadige zomer. “Door de droogte en hitte heeft onze fauna in Vlaanderen een fikse klap gekregen”, zegt Patrick Kix van het W.I.T. “Veel dieren kwamen zonder eten of water te zitten, en raakten ondervoed. Er werden bijvoorbeeld heel wat reetjes aangereden, die hun veilige plek in het bos moesten verlaten op zoek naar water.  We moesten vooral uitrukken om vogels te redden, maar ook een gevlekte python en een steenmarter kregen bijstand.”

Het W.I.T. is vooral een soort eerstelijnshulp, waar naast particulieren ook brandweer, politie en boswachters een beroep op doen, en die intensief samenwerkt met de opvangcentra voor vogels en wilde dieren. “Zodat die mensen meer tijd hebben om zich intensiever bezig te houden met de verzorging van de dieren.”

Het Wildlife Intervention Team Vlaams-Brabant heeft een zeer druk jaar achter de rug.
Dieter Nijs Het Wildlife Intervention Team Vlaams-Brabant heeft een zeer druk jaar achter de rug.

Ook financieel heeft het vele werk zijn consequenties gehad. “Begin september zagen we ons genoodzaakt om ons budget voor 2019 aan te spreken. De droogte en de hitte bleven maar aanhouden en de oproepen verminderden niet tot eind oktober. Niet alleen het vervoer heeft  veel geld gekost. We moesten ons ook verschillende professionele vangmiddelen en uitrustingen aanschaffen, waaronder twee mobiele couveuses.”

Giften broodnodig

Het W.I.T. leeft enkel en alleen van sponsoring en giften en wordt niet gesubsidieerd. Zowel het bestuur als de vrijwilligers werken onbezoldigd en belangeloos. “Daarom doen we een oproep voor een financieel ruggensteuntje. Zodat we in de toekomst dit prachtige werk kunnen blijven verder zetten en onze Vlaamse fauna mee helpen overleven.” 

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar: zo kan u bijvoorbeeld steunend lid worden voor 10 euro per jaar, of door een gift of sponsoring. Meer informatie op: www.wildlife-intervention-team.be

Met een jong vosje.
W.I.T. Met een jong vosje.
Bevrijding van een hert.
W.I.T. Bevrijding van een hert.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.