“Financiële toestand wordt opgesmukt”

Raadslid Eeckelaers en burgemeester Sminate interpreteren cijfers volledig anders

Klimt Londerzeel nu uit het financiële dal of niet? Burgemeester Nadia Sminate (N-VA) is rotsvast overtuigd van wel. Raadslid Wim Eeckelaers (Onafh.) nam het gerenommeerd auditbureau BDO onder de arm en kwam tot heel andere conclusies. “De huidige financiële situatie wordt 'opgesmukt'.” 

Wim Eeckelaers werd verkozen bij N-VA in 2012 maar twee jaar later uit de partij gezet. Sindsdien zetelt hij als kritische onafhankelijke. Ondanks een flirt met LWD zal hij nu niet meer opkomen. Rancune speelt naar eigen zeggen niet mee in de manier waar hij nu vakkundig het financiële beleid fileert. “Ik heb vooral vragen bij de manier waarop N-VA pocht met het feit dat de zogenaamde ‘kentering’ is ingezet.”

“Dit beleid heeft de rekening duidelijk doorgeschoven naar de volgende legislatuur”, steekt Eeckelaers van wal. “In het geval van NV Sportoase mag je dit zelfs letterlijk nemen, want deze schuldeiser stelt zelf schaamteloos voor om een deel van een factuur met betrekking tot 2018 pas in 2019 aan te rekenen. Ook met het resultaat op kasbasis neemt de burgemeester niet alle werkelijkheden in verrekening. Met haar 4,5 miljoen kasbasis wordt nog steeds de investeringsontvangsten van zowel Egmont als oud gemeentehuis gerekend en die zijn afgevoerd. Boerenbedrog dus.”

Wim Eeckelaers is bezorgd over de financiële situatie van Londerzeel.
Dimitri Berlanger Wim Eeckelaers is bezorgd over de financiële situatie van Londerzeel.

Het bestuur heeft van 2014-2017 voor bijna 20 miljoen van zijn gebudgetteerde 31 miljoen gerealiseerd. “Goed gewerkt zou je denken maar wat opvalt is dat in 2017 amper 36% van de gebudgetteerde werken zijn gerealiseerd. Om het met een metafoor te verduidelijken: als je dak lekt, leg je een budget aan om het te herstellen, als je dit budget dan niet gebruikt om het te herstellen, dan moet je hopen op een droge periode, want anders blijft je dak lekken. Als je dan de uitstaande schulden er op na kijkt en een vergelijking maakt tussen 2016 en 2017 zie je een stijging van 2%...”

In de jaarrekening zie je naar de toekomst toe twee belangrijke zaken. “Die van 2017 leert ons nog dat de exploitatie-uitgaven 18,8 miljoen bedroegen. In 2018 stijgen die volgens budget met liefst 11% tot 20,7 miljoen om dan volgens de meerjarenplanning dit hoge cijfer aan te houden. Dit maakt de werking voor de komende legislatuur, zónder verhoging van de gemeentebelasting haast onmogelijk.”

Burgemeester Nadia Sminate ziet de financiële toekomst wél rooskleurig.
Lukas Burgemeester Nadia Sminate ziet de financiële toekomst wél rooskleurig.

Burgemeester Sminate is niet onder de indruk en weerlegt de cijfers van Eeckelaers. “Bij het aantreden van de nieuwe bestuursploeg in 2013 was de kas leeg”, legt ze uit. “In 2012 was er een tekort op de werking van maar liefst 2,2 miljoen euro. Dit is geenszins een gezonde situatie. In 2017 bedroeg dit resultaat maar liefst 4,2 miljoen euro. Dit zijn geen fabeltjes, maar realistische cijfers.”

Dit zijn geen fabeltjes, maar realistische cijfers

Nadia Sminate, burgemeester

“Ondanks dit gegeven zijn we erin geslaagd om de trend te breken en Londerzeel op het pad te zetten opnieuw een financieel gezonde gemeente te worden. Om dit resultaat te bereiken, werden de aflossingen van leningen consequent opgedreven (3,5 miljoen euro aflossingen in 2014 naar 4 miljoen in 2018 tegenover een gemiddeld investeringsbudget van 2,75 miljoen euro jaarlijks). Dat het saldo dus gedaald zou zijn klopt dus absoluut niet. Ondanks het strikte investeringsbeleid, zijn we terecht fier dat de geraamde investeringen, niet voor 36%, maar wel voor 86% werden gerealiseerd.”

Consequent oneens

Volgens Eeckelaers daalt de autofinancieringsmarge volgend jaar van 1,8 miljoen euro naar amper 30.000 euro. Ook daar zijn de kemphanen het consequent oneens over. “De autofinancieringsmarge is de laatste jaren nog nooit zo goed geweest. Bij het begin van de legislatuur bedroeg deze -3,8 miljoen euro. Concreet betekent dit dat de vorige bestuursploeg moest gaan lenen om de interesten van de lopende leningen terug te betalen. Gelukkig hebben we dit sneeuwbaleffect kunnen stoppen”, aldus nog Sminate.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gunter Dierickx

    Verkiezingen, altijd een feest :-D