Zwemverbod massaal genegeerd

GEMEENTE LAAT ZWEMMEN AAN SAHARA OOGLUIKEND TOE

Heel wat jongeren zwommen in de vijver van natuurgebied Sahara.
Foto Mine Dalemans Heel wat jongeren zwommen in de vijver van natuurgebied Sahara.
Hitterecord of niet: dat het zaterdag weer drukkend warm was in onze provincie kon niemand ontkennen. Tal van zonnekloppers doken in de vijver van het natuurgebied Sahara in Lommel, hoewel dat eigenlijk verboden is. "Maar we letten wel op hoor", beloven de zwemmers.

De Hasseltse politie stuurde vrijdag nog een niet mis te verstane waarschuwing uit naar alle zwemmers die opdoken aan 't Koet in Stokrooie over de gevaren van zwemmen in een natuurlijke vijver maar die waarschuwing had duidelijk het noorden van de provincie niet bereikt. Zo was het zaterdag over de koppen lopen aan de strand-achtige rand van de vijver in de Lommelse Sahara, één van de mooiste natuurgebieden in Limburg. Tal van Limburgers vleiden er zich in het strand neer op wat de warmste dag van het jaar zou moeten. Heel wat onder hen maakten van de gelegenheid gebruik om ook een frisse duik in het water te nemen.

Verkoeling

"Of we hier mogen zwemmen? Ik ben niet helemaal zeker maar het lijkt me wel. Ik heb toch al politie een paar keer zien patrouilleren dus het lijkt wel alsof ze toezicht houden. Het is hier alleszins de ideale plek om wat verkoeling te zoeken na mijn werk in de bouwsector. Voor de kinderen is dit prachtig natuurlijk, want een hele dag binnenzitten is ook maar niets", zegt Wesley Dedoyard (38) uit Leopoldsburg.

Lommels milieuschepen Kris Verduyckt (sp.a) is anders wel duidelijk. "In principe mag je in dat water niet zwemmen", zegt hij. "Want er zijn toch wel wat gevaren verbonden aan zwemmen in zo'n water en er is geen toezicht voorzien. We weten dat het water op dergelijke warme dagen wel zwemmers aantrekt maar we kunnen moeilijk de hele tijd overal iemand zetten om dat tegen te gaan."

Oogluikend wordt het dus wel toegestaan en de meeste zwemmers zijn wel van nature uit voorzichtig. "We weten dat we hier op eigen risico het water induiken", zeggen leiders Jeroen en L.D. van Scouts Oudegem. "Daarom dat we met de leiding duidelijk een grens afbakenen in het water tot waar onze leden mogen gaan. We blijven ook zo dicht mogelijk bij de waterrand, waar de kinderen nog kunnen staan."