VIDEO - Grootste zonnepark van de Benelux vanaf 1 juli 2019 operationeel

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) plaatste vanmorgen het 300.000ste zonnepaneel van Kristal Solar Park in Lommel. De bouw is inmiddels toe aan de laatste fase. Op 1 juli 2019 zal het volledig operationeel zijn. De partners maakten 60 miljoen euro vrij voor dit grootschalige energieproject, dat 25.000 gezinnen van elektriciteit kan voorzien.

Kristal Solar Park wordt beheerd door de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en stad Lommel. Met een oppervlakte van 200 voetbalvelden, 302.000 zonnepanelen, 2000 km kabel en een vermogen van 99,5 MWp is Kristal Solar Park het grootste zonnepark van de Benelux. Het realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie inzake zonnepanelen voor 2019. Vlaanderen streeft naar één zonnepaneel per Vlaming tegen 2020. Kristal Solar Park doet een flinke duit in het zakje.

De grootte van het park komt overeen met 200 voetbalvelden
RV De grootte van het park komt overeen met 200 voetbalvelden

Op vlak van privé-zonne-installaties doet Vlaanderen het al erg goed, op vlak van grootschalige zonneparken is er nog werk aan de winkel. “Met Kristal Solar Park heeft Limburg, Vlaanderen en zelfs de volledige Benelux er een paradepaardje bij op het vlak van zonnepanelen”, zegt Peeters. “Los van de eer, hebben we zulke grote zonneprojecten hard nodig: voor het behalen van onze energiedoelstellingen, om onze bedrijven en huishoudens van groene elektriciteit te voorzien én voor een beter klimaat.”

Schapen ingezet bij beheer

Momenteel wordt het Kristal Solar Park gerealiseerd op de lege percelen van het bedrijventerrein Kristalpark III. Van zodra bedrijven zich op de site vestigen, verhuizen de zonnepanelen naar de daken van de nieuwe bedrijfsgebouwen. Vanaf de start gaat alle beschikbare energie naar metalenproducent Nyrstar in Balen. “In alle fases van het project werd rekening gehouden met de natuur” onderstreept Tom Vanham, CEO van LRM. Voor het beheer van het zonnepark zet Natuur- en Landschapszorg VZW schapen in.

Groene energie voor Lommel en Pelt

“Dit zonnepark zou alle inwoners van Lommel én Pelt van groene energie kunnen voorzien”, zegt Bob Nijs (CD&V), burgemeester stad Lommel. “Gezien de schaal van dit zonnepark, kon de installatie 40 procent goedkoper gebeuren dan bij een particuliere installatie. We zijn heel trots dat we zo’n mooi en impactvol project in Lommel kunnen realiseren.”

Engie Fabricom, de EPC-aannemer, staat in voor de bouw van het zonnepark en voorziet de komende 15 jaar ook in het onderhoud ervan. De werken zijn gestart op 1 oktober 2018. Vanaf 15 mei 2019 wordt de zonne-installatie stapsgewijs in gebruik genomen. Tegen 1 juli moet het volledig operationeel zijn. Tijdens de piekmomenten werken 190 arbeiders op de site. Wie het park graag zelf eens bezoekt, krijgt hiertoe de mogelijkheid op Open Wervendag op zondag 19 mei.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.