Restaurantrecensie ‘Het Burgemeestershuis’: zoals de Franse elite

Het fraaie terras: in het centrum, maar toch erg rustig.
BVDH Het fraaie terras: in het centrum, maar toch erg rustig.
Nee, de burgemeester van Lommel is in zijn vrije tijd geen chef-kok. Het klassieke restaurant in Lodewijk XVI-stijl met pittoresk terras doet al vijf jaar dienst als gastronomische trekpleister met vermelding in Gault&Millau en Michelin. Een prachtige zomeravond leek voor ons het geschikte moment om Het Burgemeestershuis eens te bezoeken.

Het Burgemeestershuis werd in 1898 door de latere burgemeester Petrus Joannes François Van Ham gebouwd. De villa veranderde in de twintigste eeuw een paar keer van eigenaar, tot de stad deze in 1995 aankocht. Na een renovatie kreeg het zijn huidige naam en deed het dienst voor toeristische, culturele en politieke aangelegenheden. In 2014 werd het een restaurant, maar op de eerste verdieping kun je de zaal nog altijd gebruiken voor vergaderingen, recepties of feesten.

Vrije keuze

Centraal in het restaurant staat de grill. In tegenstelling tot gelijkaardige restaurants kun je hier ook kiezen voor één gerecht in plaats van een volledige menu. Wij kiezen voor de klassieke drie gangen met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Gelukkig bevat de drankenkaart veel mogelijkheden. Aperitieven met een lekkere gin van sinaasappelen en een mocktail met passievrucht blijkt zeer aangenaam.

Apertieven met een gin van sinaasappelen en een mocktail met passievrucht.
BVDH Apertieven met een gin van sinaasappelen en een mocktail met passievrucht.

Als voorgerecht kiezen we voor de Serranoham en de salade met gegrilde zeewaterscampi. De combinatie van ham met rucola en geitenkaas is gewaagd en heeft even nodig om te wennen, maar is zeker een leuke vondst. De scampi’s zijn wat klassieker, maar zijn prima bereid.

Serranoham met geitenkaas en rucola en gegrilde zeewaterscampi’s.
BVDH Serranoham met geitenkaas en rucola en gegrilde zeewaterscampi’s.

Slow cooking

De hoofdgerechten komen allemaal van de grill en bieden veel mogelijkheden. Zo kun je gerechten kiezen waarin vis én vlees verwerkt zijn. Uiteindelijk kiezen we voor de parelhoen filet en de filet pur. De parelhoen wordt via ‘slow cooking’ klaargemaakt en smaakt daardoor erg knapperig. Met drie verschillende sausjes is dit een groot genot. Ook de filet pur van het Belgisch blauwe rund smaakt sappig. Iets minder enthousiast zijn we over de groenten, die naar onze mening wat te nadrukkelijk op het bord liggen.

Parelhoen (vooraan) en filet pur, geserveerd met frietjes.
BVDH Parelhoen (vooraan) en filet pur, geserveerd met frietjes.

Op de dessertkaart valt ons oog meteen op het chocolade dessert met witte en bruine mousse, een brownie en een soort dame blanche in het geheel verwerkt. Het beste van meerdere werelden dus en dat blijkt ook een groot succes te zijn. Enkele rode vruchten zorgen voor een extra smaak, al is dit niet eens nodig bij deze gang.

Een zoete chocolade-dessert.
BVDH Een zoete chocolade-dessert.

Prachtig decor

Het eten was dus geslaagd, maar het laatste woord gaat toch naar het prachtige decor waarin we gegeten hebben. Op het houten terras van de villa voelen we ons even de Franse elite in de jaren zestig. Het huis heeft al verschillende functies bekleed, het restaurant vinden we een prima eindstation. 

Een mooi uitzicht vanuit de zaak.
BVDH Een mooi uitzicht vanuit de zaak.

Contactgegevens:

Stationsstraat 2, 3920 Lommel
info@hetburgemeestershuis
+32 11 54 41 33

Openingsuren:

Wo - Do: 17.30 - 21.30
Vr - Za: 17.30 - 22.00 
Zo: 12.00 - 14.00 + 17.30 - 21.30

Prijzen:

Voorgerechten: €9,50 - €24,50
Hoofdgerechten: €22,50 - €42,50
Nagerechten: €7,50 - €12,50

Scores:

Eten: 7/10
Bediening: 7/10
Comfort: 10/10
Sterren: 4/5 




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.