Restaurantrecensie Cocotte: Jong en op weg naar ‘geweldig’

Het interieur, met Jan Mangelschots aan het werk op de achtergrond
Birger Vandael Het interieur, met Jan Mangelschots aan het werk op de achtergrond
Sinds 1 april 2016 vind je nabij het centrum van Lommel het nieuwe toprestaurant Cocotte terug. In geen tijd vonden klanten de weg naar het Frans getint restaurant en dat is zeker de verdienste van de erg charismatische chef-kok Jan Mangelschots, die samen met partner Isabelle Schorpion de zaak uitbaat. Drie jaar later draait Cocotte op volle toeren en scoort het – naar analogie met jonge dertiger Mangelschots – opvallend goed bij het jongere publiek.

Mangelschots heeft een voorliefde voor traditionele producten als kabeljauw, fazant, kreeft en zeetong en ging bij Wout Bru in de leer om zijn sauzen helemaal op punt te stellen. Zijn jonge leeftijd maakt dat hij deel uit maakt van Jong Keukengeweld, wat meteen ook de aanwezigheid van heel wat twintigers in de zaak verklaart. De vermelding in Gault Millau (13,5 op 20) helpt natuurlijk ook. Die zaak zit op zaterdagavond trouwens gezellig vol, maar dat weerhoudt de chef niet om ons uitgebreid welkom te heten en elke wijn zelf te komen voorstellen.

Op zaterdagavond serveert Cocotte enkel menu’s en wij kiezen voor de vijf gangen. In afwachting van het eerste voorgerecht worden ons enkele amuses voorgeschoteld en mogen we ook nippen van een aperitief van het huis. Die smaakt overigens verrassend goed, evenals de amuses waarbij er met oester, kleine wafeltjes en een stukje barbecue voor ieder wat wils is.

De amuses
Birger Vandael De amuses

Lommel en asperges gaan al jaren goed samen, dus het verrast ons niet dat het voorgerecht meteen asperges bevat, aangevuld met makreel en Granny Smith. Vooral de panna cotta blijft bij ons hangen, omdat deze toch voor de nodige smaaktoevoeging zorgt. Een bouillon van vadouvan, zeeduivel en erwt biedt meteen een aantrekkelijk vervolg, al had het wat ons betreft iets pittiger mogen zijn.

Het eerste voorgerecht
Birger Vandael Het eerste voorgerecht
Het eerste tussengerecht
Birger Vandael Het eerste tussengerecht

Mangelschots toont in de derde gang wat hij allemaal in zijn mars heeft, door tomaat ‘coeur de boeuf’ (ossenhart) met noordzeevis te serveren. Naar ons gevoel is dit van de vijf gangen het gerecht waarin de chef het meest persoonlijk is gegaan. Het hoofdgerecht bestaat uit runds met lentegroentjes en een foyotsaus. De sauzen van de chef zijn telkens een troef, het frietje lag dan weer wat eenzaam op het bord.

Het hoofdgerecht
Birger Vandael Het hoofdgerecht

Afsluiten doen we met een dame blanche en een meringue van ananas en passievrucht. De dame blanche is natuurlijk een klassieker die nooit kan tegenvallen en dat doe ze ook bij Cocotte niet. Van de meringue konden de verrassende smaakcombinaties en de specifieke smaak van de ring ons bekoren.

Het nagerecht: de meringue van ananas
Birger Vandael Het nagerecht: de meringue van ananas
Het nagerecht: dame blanche
Birger Vandael Het nagerecht: dame blanche

Het jeugdig enthousiasme, niet alleen bij de zaakvoerder maar ook bij de medewerkers, zorgen ervoor dat we met de glimlach buiten wandelen bij Cocotte. Qua eten zijn we voldaan, al mocht het soms net iets meer zijn. Gezien de groeimarge van de nog erg jonge zaak komt dat wat ons betreft zeker in orde. 

Adres: Koning Leopoldlaan 94 - 3920 Lommel

Openingsuren

Lunch: woensdag t.e.m. vrijdag: 12 uur - 14 uur
Diner: dinsdag t.e.m. zaterdag: 18.30 uur - 20.30 uur
Sluitingsdagen: Zondag, maandag & dinsdagmiddag (uitgezonderd feestdagen)

Prijzen: Tussen 45 euro en 95 euro, exclusief wijnen 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.