Plaats eens een ultra-deluxe boomhut in de achtertuin: “We willen kinderen dichter bij zichzelf en de natuur brengen”

Boris (achter) en Bert (voor) bij hun boomhut.
Mine Dalemans Boris (achter) en Bert (voor) bij hun boomhut.
Noem Lommelaars Bert Van Decraen (42) en Boris van de Grint (51) gerust buitenbeentjes. Terwijl de stressvolle maatschappij van de ene naar de andere crisissituatie loopt, bouwen zij een boomhut in de tuin. “Wij denken mee met de kinderen”, klinkt het bij het creatieve duo.

Het verhaal van creatieveling Bert en decorbouwer Boris begon twee jaar geleden. Bert was op dat moment vader van een vierjarige dochter en besloot om in de achtertuin een eigen boomhut te bouwen. “Eerder had ik ook ons huis al zelf gebouwd, met technieken van mijn grootvader”, glimlacht hij. “Ik ben een eeuwige dromer en vanuit zo’n hut heb je een prachtig zicht en een ander perspectief op de wereld van vandaag.”

Op dit bankje (gemaakt op restanten van een dode boom) drinken ook de volwassenen bij zonsondergang graag een glaasje wijn.
Mine Dalemans Op dit bankje (gemaakt op restanten van een dode boom) drinken ook de volwassenen bij zonsondergang graag een glaasje wijn.

Bert creëerde de boomhut samen met Boris, een vriend met wie hij al acht jaar lief en leed deelt. De decorateur en kunstenaar woont al zijn hele leven aan het bos en groeide op tussen de bomen en het groen. “Ik ben uiteindelijk gaan werken met olieverf, maar in feite is het maken van boomhutten ontstaan vanuit dezelfde passie: het waarmaken van dromen en het realiseren van fantasieën”, klinkt het begeesterend bij Boris.

Een speciaal huisje voor de eekhoorntjes.
Mine Dalemans Een speciaal huisje voor de eekhoorntjes.

137 uren gewerkt

Het klinkt allemaal erg zweverig, maar feit is dat de werken van Bert en Boris ook anderen inspireerden. Een koppel met twee kinderen schakelde het duo in om een ultra-deluxe boomhut in de tuin te bouwen. Een dode boom werd zo afgekapt dat ze perfect het skelet kon vormen voor een deel van de hut.

Na 137 uur zweten mag het resultaat best gezien worden: de boomhut is een plaats van rust en van voluit spelen. Met een klimmuur, klimnet, schuifaf en loopbrug is de pret voor de kinderen compleet. “Want de kinderen krijgen steeds inspraak in de plannen”, klinkt het bij het duo. “Halverwege bleek ook een eekhoorn vaste klant, vandaar het speciale hutje voor hem bovenaan de boom.”

Boomhut
Mine Dalemans Boomhut

Drie weken klusten Bert en Boris aan de ultieme boomhut. “Geen enkele dag deden we dat zonder ‘goesting’”, lacht Bert. “Japanse studies tonen aan dat je gelukkig wordt van tijd door te brengen in de natuur. Dat merk je wel als je hier uren aan bezig bent.”

Boomhut
Mine Dalemans Boomhut

Ook ouders genieten mee

De boomhut is nu een speelparadijs voor de kinderen. Met verrekijker en gereedschapsmateriaal gaan ze vanuit hun eigen houten huisje op ontdekking in hun omgeving. “Die glimlach en passie, daar doe je het voor”, zegt Bert. “Het gaat ons niet zozeer om het geld of om de erkenning. We willen kinderen terug dichter bij de natuur brengen en ze laten leven vanuit de verwondering en de ontdekking. En ook de ouders pikken hun graantje mee, want zij schuiven bij zonsondergang met een goed boek en een lekker glas wijn op het terras aan. Het is meer dan een speeltuig, beschouw het gerust als een kunstwerk.”

Boomhut
Mine Dalemans Boomhut

Samenwerking met Bosland?

Het duo verzamelt zich onder de naam ‘Between Leaves’ en staat open voor opdrachten van iedereen. “We hebben al gesprekken lopen met scholen, ook zij voelen dat een boomhut de brug slaat tussen maatschappij en natuur. Met Bosland werd er reeds gesproken. Als zij op termijn overnachtingen tussen de bomen overwegen, staan wij klaar om een concept uit te werken. Veel werk? Zo zien we dat niet. In feite zijn we nog steeds die tienjarige jongens die alleen maar dromen van een eigen boomhut in de tuin.”

Boomhut
Mine Dalemans Boomhut
Boomhut
Mine Dalemans Boomhut
Boomhut
Mine Dalemans Boomhut
Boomhut
Mine Dalemans Boomhut
Boomhut
Mine Dalemans Boomhut
Boomhut
Mine Dalemans Boomhut6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toon Schouteden

  Toen onze kinderen nog klein waren, heb ik zelf 'n blokhut in de tuin neergezet: kostprijs destijds +/- 3000 Bfr. Bovenstaand artikel is gewoon goedkope reclame voor enkele kennissen/vrienden van de journalist?

 • Luke Vincke

  Voor de financieel begoeden

 • joeri gielen

  Ja en straks een klacht aan hun been van de buren.....schending van de privacy....is nog al eens gebeurt een paar jaartjes terug.

 • Yvan Van Nieuwenhuyze

  Prachtig !! tree house builders

 • Ruth Derycke

  ps meisjes houden ook van boomhutten hoor :)