Oppositieraadslid wil meer aandacht voor singles

Loes Mispoulier (links) en Nancy Bleys (rechts) hebben elk ideeën over het woonbeleid
Stad Lommel Loes Mispoulier (links) en Nancy Bleys (rechts) hebben elk ideeën over het woonbeleid
Dinsdagavond werd op de gemeenteraad van Lommel de beleidsnota van de nieuwe meerderheid voorgesteld. Oppositieraadslid Loes Mispoulier (Samen sp.a) maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor de invoering van een algemene singletoets op lokaal niveau. Schepen Bleys (CD&V) vertelde dat er rekening gehouden wordt met singles in het woonbeleid.

Anno 2019 is 26 procent van de Lommelaars alleenstaand, volgens voorspellingen zal dat aantal tegen 2060 stijgen naar 50 procent. “Ging het in Lommel om 2008 nog om 2837 alleenstaande huishoudens, dan zijn het er in 2018 al meer dan 3650. Het is dan aan het beleid, ook op lokaal niveau, om zich aan te passen aan de realiteit en samenlevingsvormen van de toekomst”, zegt Mispoulier.

Volgens het oppositieraadslid gaat het om een diverse groep die er vaak niet voor kiest om alleenstaand te zijn en voor wie de lasten van alleen wonen fors verschillen. “Wat alle alleenstaanden echter gemeen hebben, is dat ze verhoudingsgewijs een groter deel van hun inkomsten besteden aan basisbehoeften. “In haar beleidsnota belooft het bestuur verder werk te maken van onderzoek naar specifieke woonoplossingen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen. Dat is een begin.” Vervolgt Mispoulier, “maar te weinig. Wij pleiten om dit door te trekken en consequent te zijn. Voer een algemene singletoets in en toets àlle nieuw beleidsinitiatieven van de stad op hun impact op alleenstaanden.”

‘Samenhuurproject’ voor jongeren

Schepen van Sociaal Beleid, Zorg, Preventie en Wonen Nancy Bleys (CD&V) had wel oren naar de vraag van Mispoulier: “We willen met ons woonbeleid op zoek naar nieuwe woonoplossingen voor alleenstaanden en eenoudergezinnen, zoals ‘co-housing’, ‘samenhuren’ en ‘zorgwonen’. Wonen betaalbaar maken is daarbij een van de bezorgdheden, maar alleenstaanden zoeken ook vaak het gezelschap op van anderen. Daarom gaan we van start met een ‘samenhuurproject' voor jongeren. Zaterdag 27 april organiseert de stad daarvoor een ‘openhuizendag’ in de woning die we hiervoor ter beschikking stellen. We zijn niet voor een bijkomende administratieve toets en procedures, maar houden in ons beleid sowieso rekening dat de sterkste schouders, de zwaarste last dragen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.