Nieuwe ‘Henry Fordlaan’ afgekeurd omwille van ‘negatieve bijklank’

Henry Ford.
kos Henry Ford.
Lommelse burgemeester Bob Nijs (CD&V) verraste dinsdagavond met zijn historische kennis. Bij een formaliteit rond de goedkeuring van een nieuwe straatnaam, vroeg hij om de ‘Henry Fordlaan’ terug naar de naamcommissie te sturen. “Hoewel Ford veel heeft betekend voor Lommel, met onder meer de testterreinen, heeft Henry Ford een negatieve bijklank.” In Genk ligt er trouwens wél een Henry Fordlaan.

De gemeenteraad van Lommel keurde dinsdagavond twee nieuwe straatnamen wel goed. Het nieuwe parkgebied in het binnengebied Vreyshorring, Hees en Nachtegaalstraat (achter café ‘t Schuurke) krijgt de naam ‘De Admiraliteit’. De nieuwe straat in het binnengebied Adelberg, Sleutelstraat, Molsekiezel en Gasstraat (achter Café De Kroon) zal ‘De Kavel’ heten. 

Antisemitische visie

Burgemeester Bob Nijs (CD&V) vroeg verrassend om het derde voorstel door de commissie te laten herbekijken. “We wilden een gedeelte van de Gerard Mercatorstraat in de toekomst herbenoemen om meer duidelijkheid te scheppen.” Die naam wordt dus niet de Henry Fordlaan. Vermoedelijk verwijst de burgemeester met de negatieve bijklank naar de antisemitische visie van de Amerikaans industrieel. 

Gemeenteraadslid Loes Mispoulier (SAMEN-sp.a) voegde nog toe dat een vrouwelijke straatnaam ook wel eens leuk zou zijn. De gemeenteraad  volgde het advies van de burgemeester en besloot en passant dat de schrijfwijze van ‘Heeserbergen’ wel behouden zal blijven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.