Lommelse ex-schepen Anick Berghmans verlaat rechtbank in tranen: vier jaar cel gevraagd voor rol in plofkraak

anick berghmans
photonews anick berghmans
De 39-jarige ex-schepen Anick Berghmans uit Lommel riskeert 4 jaar cel en een ontzetting uit de rechten voor 7 jaar voor haar mogelijke betrokkenheid bij de plofkraak op een bpost-kantoor in Lommel op 21 juni 2018. De vier daders van de plofkraak met een buit van bijna 238.000 euro, hadden hun Audi onder een zeil in de schuur aan haar woning gestald. Berghmans was na de strafvordering van het parket van haar melk en liep in tranen de zittingszaal uit. 

In de Hasseltse correctionele rechtbank is vandaag het proces gestart over de twee plofkraken in juni 2018 in Kinrooi en in Lommel. Het parket meent dat Berghmans noodzakelijke hulp heeft verleend bij de plofkraak in Lommel. Zij zou haar schuur ter beschikking hebben gesteld waar voor en na de feiten een Audi werd gestald. Ze was daarover gecontacteerd door een van de beklaagden, P. H. uit het Oost-Vlaamse Zele. De ex-schepen blijft echter haar onschuld uitschreeuwen.

Het dossier opende met het aantreffen van de bewuste Audi in de schuur ten huize Berghmans. Uit gps-gegevens bleek dat de wagen daar wel vaker te vinden was. Toen de politie aan haar poort stond, gaf Bergmans een beperkte toestemming tot huiszoeking voor de tuin en de schuur. 

Bankbiljetten

De onderzoekers vonden in de koffer van het voertuig een vuilniszak met 17.295 euro aan met inkt besmeurde biljetten. Opvallend: deze vuilzak werkte niet met een traditioneel koordje, wel met vier sluitklappen. Dit omdat er in een paar gemeenten een proefproject liep, waaronder in Lommel. De procureur acht het duidelijk dat het geld ook hier gesorteerd werd.

Uit onderzoek blijkt dat de inkt op de biljetten, de inkt op de zijspiegels van de wagen en de inkt aangetroffen in het bpost-kantoor van Lommel overeenkomt. Ook een plofkraak op een ING-kantoor in Kinrooi wordt aan de feiten gelinkt. Deze vond plaats op 4 juni. Er werd toen ook een Audi gefotografeerd die sterke gelijkenissen vertoont met het gebruikte voertuig in Lommel.

Sporen wissen

De onderzoekers vermoeden dat er op 25 juni twee personen in de schuur van Berghmans waren om de Audi weg te halen. Het parket meende dat ze met ammoniak grondig sporen wilden wissen. Twee bussen ammoniak werden in de schuur aangetroffen. Berghmans vroeg na het politiebezoek aan P. H. wat ze moest doen en wat er met de Audi aan de hand was. 

“Hij stuurde haar een bericht om alle sms’en te wissen. En mevrouw Berghmans, een schepen nota bene, wiste haar volledige iPhone, spoelde de simkaart door de wc en resette het toestel. Een zeer bizarre houding van haar. Haar uitleg hierop is dat ze vroeger al eens problemen had gehad met de politie. Zij beweerde van niks te weten. Ze sliep zogezegd, maar dat is ongeloofwaardig. Die poort moet die bewuste nacht meermaals open en dicht zijn gegaan. Rond 1 uur waren de daders al op voorverkenning geweest”, aldus de openbare aanklager.

De Lommelse ex-schepen werd op 26 juni samen met een vriend gearresteerd. Door verkeerde vrienden raakte Berghmans, die volgens berichten al langer op het verkeerde pad zat, betrokken bij dit dossier.

Het foute pad

P.H. en drie andere beklaagden zouden verantwoordelijk zijn voor de plofkraak. Het gaat om een Nederlandse bende (51, 56 en 30 jaar oud) vol “draaideurcriminelen”, die in Nederland al een strafregister opbouwden met onder meer veroordelingen voor plofkraken. Bij deze mannen werden onder meer metalen pizzaschuiven gevonden, die met springstof gevuld waren, afkomstig van het gevaarlijke Cobra-vuurwerk. De politie vond verder ook regenpakken met fluostrepen en bivakmutsen. 

Naast een celstraf van 4 jaar riskeert Berghmans ook een ontzetting uit de rechten van 7 jaar. Ze was zichtbaar onder de indruk van deze vordering en liep met de tranen op haar wangen naar de uitgang van de zaal. P.H. riskeert 17 jaar cel. Hij is voortvluchtig en staat internationaal geseind. De drie andere beklaagden riskeren elk 12 jaar cel. 

“We moeten deze personen dringend een halt toeroepen. Het is hen om het pure geldgewin te doen. We mogen van geluk spreken dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Boven ING in Kinrooi was er een bewoond appartement. Men kan niet voorstellen welke impact ze hebben en welke angstpsychose ze veroorzaken bij de bewoners in de grensregio”, zei de aanklager.

Het proces wordt vrijdagnamiddag 4 oktober om 16 uur voortgezet. 
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Dekort

  Ze had beter met de fiscus gesjoemeld , dan waren er waarschijnlijk gebrek aan bewijzen of fouten gemaakt door justitie en werd ze niet vervolgd .

 • Johan De Clercq

  Levenslang berupsverbot.....en betalen.....

 • Coen Geurts

  Spijt komt altijd te laat.

 • Marc Statham

  Das nog veel te weinig ,moet 14 jaar zijn, en sla ook maar gans haar inboedel aan.

 • chris delanghe

  Gewetenloze machtspsychopaten die zich schaamteloos willen verrijken ten kostte van alles.Effectief binnendraaien is de enige passende straf. Dan kan ze zich in een gepastte omgeving bezinnen en beraden over haar daden. Voor de rest levenslang ontzeggen van enig politiek mandaat of functie.!!! Toch benieuwd waar ze straks weer opduikt in een nieuw politiek graaiersjobke...