Fokker uit Hamont-Achel opnieuw ontmaskerd: “Zeven Yorkshire terriërs vol vlooien, wormen en klitten.”

Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel
Het Noodasiel Lommel vzw. bekommert zich sinds begin deze maand over zeven verwaarloosde Yorkshire terriërs. De jonge honden werden in beslag genomen bij een broodfokker in Hamont-Achel, die geen wit blad heeft als het aankomt op dergelijke praktijken. De man werd er in 2013 al eens voor veroordeeld.

“De zes teefjes en één reutje waren er bijzonder slecht aan toe”, zegt Kelly Geuens van het Lommelse Noodasiel. “Ze zaten vol vlooien, wormen, klitten, hadden onverzorgde tanden en zelfs last van hartruis. We proberen de honden zo goed mogelijk op te lappen: ze zijn intussen al ontvlooid en ontwormd en vandaag nam de trimster hun vacht flink onder handen. We proberen de dieren ook zindelijk te maken, al is dat geen simpele opdracht. Maar al bij al zijn het schatjes: heel brave en sociale dieren. Ze kunnen rondlopen in de tuin en zonder gevaar spelen met andere hondenrassen.

Veroordeelde broodfokker

De verwaarloosde Yorkshire terriërs werden op 3 oktober in beslag genomen door de lokale politie HANO in Hamont-Achel en ter verzorging overgebracht naar het Noodasiel in Lommel. “Het gaat om de broodfokker met wie we helaas bekend zijn”, zegt Geuns. In 2013 werden er bij hem al eens tientallen dieren opgehaald die we samen met de dierenasielen van Sint-Truiden en Genk hebben opgevangen. De broodfokker verloor de rechtszaak die ons asiel tegen hem had aangespannen maar kwam er vanaf met een symbolische boete van zo’n 250 euro. Hij ging in beroep en werd als gevolg van het aanslepende proces veroordeeld tot een schadevergoeding van meer dan 19.000 euro. Geld dat we trouwens nooit hebben gezien, hoewel we een deurwaarder inschakelden. Maar omdat de man van de rechter uiteraard ook moest stoppen met zijn illegale praktijken, hielden we het erbij. Nu blijkt echter dat hij zijn les niet heeft geleerd. Intriest.”

Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel

Toegewezen aan dierenasiel

Wat er nu met de dieren gaat gebeuren is nog niet duidelijk. “De inspectiedienst Dierenwelzijn zal daarover beslissen”, zegt Geuens. “Dat ze terugkeren naar de fokker lijkt me onwaarschijnlijk. Wellicht worden ze toegewezen aan een dierenasiel en kunnen ze via die weg elk bij een goed baasje terechtkomen. Het parket beslist over het lot van de broodfokker. Die krijgt in het beste geval om een boete van enkele duizenden euro’s. Helemaal niet conform met wat hij eraan verdiend heeft en het leed dat hij veroorzaakt.”

Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel
Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel
Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel
Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel Lommel
Noodasiel Lommel
Mine Dalemans Noodasiel LommelReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.