Familiebedrijf na 115 jaar failliet

BEMA SLUIT DE BOEKEN DOOR DE CRISIS EN SCHERPE CONCURRENTIE

Borgerhoff
Bouwonderneming BEMA uit Lommel heeft gisteren de boeken neergelegd bij de Hasseltse Rechtbank van Koophandel. Zaakvoeders Bart en Peter Luykx - die ook voor N-VA in de Kamer zetelt - waren al de vierde generatie aan het hoofd van het bedrijf, maar zagen door de crisis geen andere uitweg meer dan het faillissement aan te vragen. 22 werknemers verliezen hun baan. "Verschrikkelijk dat het zo moet eindigen, maar de concurrentieslag onder de aannemers heeft ons doodgedaan", zegt Peter Luykx.

Het bouwbedrijf 'BEMA' uit Lommel had nog een traditie waar weinigen in de sector aan kunnen tippen. Het werd al in 1898 opgericht door Willem Luykx en daarna werd het steeds van vader op zoon overgedragen. De huidige zaakvoerders, Bart en Peter Luykx, stonden al meer dan tien jaar aan het hoofd in het bedrijf dat hun overgrootvader destijds had gesticht. BEMA lag gevestigd op het industrieterrein 'Balendijk' en was vooral actief in de sociale woningbouw en de overheidssector, met onder meer de bouw van ziekenhuizen, scholen, kantoren en commerciële ruimtes.

Borgerhoff

Economische crisis

De voorbije jaren kwam het bedrijf - dat honderd jaar geleden nog om en bij de driehonderd werknemers telde - in slechte papieren te zitten. "De economische crisis heeft ons de das omgedaan", stelt Peter Luykx. "Ikzelf heb me vooral beziggehouden met mijn politieke activiteiten, maar BEMA was met mijn broer Bart aan het hoofd in zeer goede handen. Alleen heeft het niet mogen zijn. Vorig jaar hebben we door de uitzonderlijke winter zestig dagen weerverlet aan onze broek gehad en ging de omzet naar beneden. Zo was er altijd wel iets waardoor het zwaar knokken was. Als dan op een gegeven moment de bank zich terugtrekt en de leveranciers stoppen met leveren kan je geen kant meer op. Twee keer hebben we nog een kapitaalsverhoging gedaan en nog flink wat geld in het bedrijf gestopt, maar we hebben helaas geen andere keuze dan de boeken neer te leggen."

Concurrentie

De crisis en de scherpe concurrentie waren echter de grootste boosdoeners. "Daar waar we vroeger met zo'n drie aannemers waren voor een grote opdracht, tekenen er nu een stuk of vijftien in. De prijzen worden zo erg scherp en hier in het noorden krijgen we ook serieuze concurrentie uit Nederland. Mijn overgrootvader is er destijds mee begonnen en dan wil je dat werk natuurlijk mooi verderzetten, maar je kan weinig doen als de hele sector heeft het moeilijk heeft. De loonhandicap blijft overeind en de banken blijven onverbiddelijk streng. Al bij al wordt alles nog redelijk proper afgerond. Het personeel hebben we woensdag al ingelicht. Zij krijgen alle vergoedingen waar ze recht op hebben. De meeste lopende projecten zaten gelukkig al in de eindfase en nieuwe werken hebben we niet meer aangenomen."


Volgens de Confederatie Bouw is BEMA helaas geen alleenstaand geval. "De bouwcijfers zijn niet goed. De vergunningen lopen terug en de overheden besparen zich kapot", zegt directeur Rik Mondelaers. "Het is een neerwaartse spiraal en dat heeft natuurlijk ook zijn invloed op de prijzen en de rendabiliteit."