Burgemeester Lommel: “Hadden al geruchten opgevangen over Vestiville”

Even dreigde het uit de hand te lopen toen bekend raakte dat Vestiville geannuleerd werd.
Photonews Even dreigde het uit de hand te lopen toen bekend raakte dat Vestiville geannuleerd werd.
De politie heeft drie mensen van de Vestiville-organisatie in Lommel opgepakt. Het gaat om organisator O. I., zijn zus en diens partner. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) had eerder al geruchten opgevangen dat het fout zou lopen met het festival.

De politie arresteerde de organisatoren gisteravond al nadat het R&B- en urbandancefestival werd geannuleerd. Vooral de veiligheidsvoorschriften werden amper gevolgd. Burgemeester Bob Nijs wilde zijn geweten zuiver houden, volgde de adviezen van politie en brandweer en besloot de stekker uit het festival te trekken.

Headliner

Dat had de Amerikaanse headliner A$AP Rocky eigenlijk al gedaan toen hij zijn annulering de wereld instuurde. Ook hij had het over de veiligheid die niet kon gegarandeerd worden. Zowat alle andere artiesten op de affiche volgden en om 17 uur viel het doek.


De politie kwam ter plaatse en vatte de verantwoordelijken bij de kraag. Het trio werd naar het commissariaat overgebracht en de hele nacht verhoord. Ze worden verdacht van oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen. Zo zouden ze leveranciers en decorbouwers met valse betalingsbewijzen een rad voor de ogen hebben gedraaid. Met het tonen van gemanipuleerde screenshots probeerde de organisatie hen hun prestaties alsnog te laten leveren in de hoop alles tijdig klaar te krijgen. Mogelijk loopt de fraude in de honderdduizenden euro. De bank ABN Amro stelde al een onderzoek in. (lees hieronder verder)

Photonews
Photonews

Tot bekentenissen kwam het nog niet, maar de ondervragingen gaan vandaag verder. Afhankelijk van het resultaat zal het parket van Limburg beslissen of de organisatoren al dan niet bij een onderzoeksrechter worden voorgeleid.

Aan de ingang werd gisterennamiddag door een woeste menigte met bekers gegooid, geduwd en getrokken tegen hekken. Even stormde een hele groep binnen, de oproerpolitie begeleidde de menigte weer naar de uitgang. Sommigen klommen ook op torens. Een deel van de bezoekers belandde tot ver op de weide. Enkelen dronken bier uit de tapkranen en sprongen op springkastelen. Er werden ook brandblussers leeggespoten en kasten opengebroken. De oproerpolitie kwam met honden in actie om iedereen weer terug te dringen. 

De security had de handen vol aan de boze bezoekers.
Photo News De security had de handen vol aan de boze bezoekers.

Geruchten

Hoe is het zo fout kunnen lopen met het festival Vestiville in Lommel? “We hebben uiteraard geruchten opgevangen, en hebben daarom alle mogelijke politie-adviezen opgevraagd”, zegt burgemeester Bob Nijs (CD&V) aan VTM NIEUWS. “Toch waren er een heel aantal mensen betrokken bij de organisatie, waar we het volste vertrouwen in hadden.”

Hadden ze op voorhand niet kunnen zien dat het festival te mooi was om waar te zijn? “We hebben uiteraard geruchten opgevangen, en hebben daarom alle mogelijke politie-adviezen opgevraagd. “Toch waren er een heel aantal mensen betrokken bij de organisatie, waar we het volste vertrouwen in hadden, en die ons verzekerden dat het toch in orde zou komen”, zei Nijs

Festivalgangers kunnen volgens Test-Aankoop sowieso een schadevergoeding eisen. “De overeenkomst om tegen betaling van de ticketprijs een dienst te leveren, is hier uitgevoerd”, stelt woordvoerder Simon November. “De benadeelden moeten dus schadevergoeding eisen: de terugbetaling van de tickets en in principe ook de service- en boekingskosten. Daar hebben ze, zoals bepaald in het burgerlijk wetboek, gewoonweg recht op. Desnoods dwingen ze die terugbetaling via de vrederechter af.” Test-Aankoop bekijkt nog of het een ‘collectieve rechtsvordering’, waarbij alle benadeelden zich kunnen groeperen, zal instellen.

Photonews54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pieter Verhulst

  Geen kritiek op burgemeester omdat het niet door ging, wel omdat het veel vroeger kon afgelast worden. Plannen en goedkeuringen moeten in orde zijn. Zodat laatste week enkel de praktische opzetten van het terrein nog moet gebeuren.

 • Eddy DESMET

  Zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal. De commentatoren halen graag uit naar de burgemeester, maar ik vraag me - terecht - af wat de reactie zouden geweest zijn, mocht er iets ernstigs verkeerd gelopen zijn ...

 • Rayan El Arami

  Niet te geloven dat er mensen zijn die kritiek hebben op de burgemeester gezien de veiligheidsvoorzieningen niet in orde waren. Wedden dat diezelfde kritiekspuiers de eersten zouden zijn om moord en brand te brullen als het ding doorgegaan was en er mensen ernstig gewond geraakten doordat de veiligheidsvoorzieningen niet in orde waren? 't Verstand is bij sommigen weer ver te zoeken.

 • Patrick Kelchtermans

  als er maanden geleden al onregelmatigheden opgemerkt werden ivm dit festival zoals alvast tickets beginnen verkopen zonder dat de vergunning in orde was, 'goochelen met bezoekersaantallen', onbetaalde facturen en vervalste screenshots om leveranciers te bedotten enz, dan vraag ik me toch af waarom men tot de allerlaatste minuut heeft gewacht om de festivalgangers te waarschuwen. Nu zijn ze niet alleen hun entreegeld kwijt, maar ook een hoop tijd en reisonkosten.

 • Soske Vermeulen

  Heeft dat ook iets te maken met het GOAT festival dat op 8 en 9 juni zou doorgaan in Bree maar in maart al vals bleek te zijn?