Alle zorgdiensten samen onder één dak

Lommelse zorgcampus Mudhoven is unicum in Vlaanderen

Het uitzicht van de zorgcampus, met de ingang van de ondergrondse parking.
Kolmont Het uitzicht van de zorgcampus, met de ingang van de ondergrondse parking.
Op de voormalige WICO-site in de Mudakkers zal binnen ruim een jaar gestart worden met de bouw van Zorgcampus Mudhoven. Deze brengt alle zorgdiensten samen onder één dak op een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. Het bouwproject omvat ook een 60-tal woongelegenheden. De huidige parking zal ondergronds een tweede leven krijgen.

Het project is een publiek-private samenwerking tussen de stad Lommel en projectontwikkelaar Kolmont, met een aantal partners zoals zorgverstrekker Medusa Care. “Zes jaar geleden hebben we deze site gekocht en onderzochten we wat we hier in het midden van het centrum wilden”, vertelt burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a). “We kwamen tot de conclusie dat we geen concurrentie wilden met de winkelstraat, dus dienstverlening leek een goed alternatief. Bovendien wilden we een ondergrondse parkeergarage en een groene invulling. Toen kwam Kolmont met het voorstel tot zorgcampus en dat vinden we een goede aanvulling voor het centrum.”

Zo ziet het er op een gezellige avond uit.
Kolmont Zo ziet het er op een gezellige avond uit.
Michel Verhoeven van  Kolmont.
Mine Dalemans Michel Verhoeven van Kolmont.

Het meest opvallende is dat alle zorgdiensten in Mudhoven worden samengebracht, goed voor 5.000 vierkante meter. “Het gaat dan uiteraard om artsen, niet alleen van artsengroep Zorgpoort Lommel, maar ook individuele artsen”, zegt dokter Jos Vanhoof. Daarnaast is er plaats voor tandartsen, een revalidatiecentrum, een grote apotheek, een dierenarts, psychologen, een brillenwinkel, verkopers van scooters, verzekeringen, mutualiteiten, een 'gezondheidscafetaria'… We gaan zelfs onderzoeken of er een kinderboerderij kan komen met plaats voor kinderen met een beperking.”

Ook de kinderen zullen zich kunnen uitleven.
Kolmont Ook de kinderen zullen zich kunnen uitleven.

'Carefour'

De zorgcampus wordt dus een gigantisch complex waar je voor alle zorgen een oplossing vindt. Het woordgrapje ‘Carefour’ werd meteen gemaakt. “We rekenen op een doorstroom van 500 bezoekers per dag. Op termijn kan dit op meerdere locaties in Vlaanderen, want alle zorgdiensten samen zorgt gewoon voor een goedkopere en betere dienstverlening”, stelt Vanhoof.

Volgens projectontwikkelaar Michel Verhoeven van Kolmont kunnen mensen hier levenslang in de aanwezigheid van dokters blijven leven. Daarnaast zal er op de site ook een kindercrèche voorzien worden naast de kleuterschool in de Kloosterstraat. "Het project omvat verder ook een gevarieerde mix aan eengezinswoningen, appartementen en studio’s, zowel gericht op jonge gezinnen met kinderen als op ouderen", vertelt Verhoeven. "De ondergrondse parking met 250 plaatsen wordt vriendelijk in gebruik, met veel licht en goede circulaties.” Het parochiaal centrum aan de Kloosterstraat wordt eveneens geïntegreerd in de campus. Een groen park van 3.800 vierkante meter zal het publieke buitengedeelte vullen, dat komt naast de speeltuin van de school te liggen. In het park komt er bovendien een kleine kinderspeeltuin. 

De ondergrondse parking.
Kolmont De ondergrondse parking.

De komende maanden wordt het ontwerp op punt gesteld, zodat in maart de omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Eind 2019 hoopt men deze vergunning te verkrijgen en de werken te starten. In 2021 moet de publieke parking openen, een jaar later zouden de eerste bewoners de zorgcampus kunnen betreden. 

Projectontwikkelaar en partners op de plaats waar de zorgcampus zal komen.
Mine Dalemans Projectontwikkelaar en partners op de plaats waar de zorgcampus zal komen.
Een maquette van de zorgcampus.
Mine Dalemans Een maquette van de zorgcampus.
Mine DalemansReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.