Zomerbar opent in voormalige school

BAR BAGIJN BLAAST NIEUW LEVEN IN WINDEKIND

Voor de inkleding gebruikten de jongeren gerecycleerde materialen.
Foto Yannick De Spiegeleir Voor de inkleding gebruikten de jongeren gerecycleerde materialen.
Lokerse hipsters en cultuurliefhebbers weten waar naartoe deze zomer. In de voormalige Windekindschool opende Bar Bagijn zaterdagavond haar deuren. Vzw P AND en jeugdhuis T-Klub toverden de leegstaande gebouwen om tot een culturele hotspot met een knipoog naar het religieuze verleden van de site.

Studenten Gilles Heylesonne en Jolien De Beul van vzw P AND speelden de afgelopen weken een huzarenstukje klaar. Met de steun van jeugdhuis T-Klub, dat definitief zijn intrek neemt in de gebouwen, vormden ze de vervallen panden in een mum van tijd om tot een gezellige plek om te vertoeven.


"Wat een maand geleden nog een ruïne was, hebben we omgevormd tot een hippe zomerbar", zegt Pieter-Jan Van der Bracht van de T-Klub.

Ruïn Bars

Voor de inrichting haalden de initiatiefnemers hun inspiratie uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest. "Het fenomeen van de zogenaamde 'ruïn bars' bestaat daar al langer: dat zijn verlaten gebouwen waar lokale verenigingen vrij spel krijgen om hun ding te doen. Net als in Boedapest hebben we ook zoveel mogelijk materiaal gerecycleerd om het geheel in te kleden. Boomstammen om op te zitten, bobijnen om de bar uit op te bouwen. We hebben amper iets moeten aankopen", zegt Wouter De Geest.

Voor ieder wat wils

De gezellige binnentuin kreeg bovendien een leuke kinderhoek inclusief zandbak en waterpartij. Ook de inkleding van de voormalige kapel springt in het oog met aan de ene kant een verlicht Mariabeeld en aan de overzijde een dj-booth. Bar Bagijn biedt voor elk wat wils. Zo bleek zaterdag tijdens de voorstelling van het programma.


"Op maandag programmeren we bijvoorbeeld films en op zaterdag mogen verenigingen hier hun ding doen. Zo zal Theatergroep Horzel volgende week een toneelstuk brengen en verzorgen Vibes Deluxe en Bolwerk een feest in de voormalige kapel. We plannen bijvoorbeeld ook een week in het teken van gamen", licht Heylesonne het programma toe. De zomerbar zal ook dienst doen als labo voor jongeren om te experimenteren met cultuur.


Zo zijn er verschillende expo's en workshops gepland en zetten de jeugd- en cultuurdienst om die reden mee hun schouders onder het nieuwe project.

Nieuw jeugdhuis

De zomerbar is een tijdelijk initiatief, maar de Windekindschool krijgt ook een definitieve invulling dankzij jeugdhuis T-Klub. "Vanaf september keren we nog even terug naar onze locatie in de Koophandelstraat, maar tegen het einde van het jaar nemen we hier definitief onze intrek", aldus Van der Bracht.


Bar Bagijn is elke dag open, behalve op dinsdag en donderdag en tijdens de Lokerse Feesten, nog tot en met het einde van augustus. Voor meer informatie kan je surfen naar de Facebookpagina van Bar Bagijn.