Vredegerecht opnieuw in etalage

EIGENARES ZET HORECAPLANNEN STOP NA DOOD PARTNER

Mieke De Clercq heeft het voormalige vredegerecht opnieuw te koop gezet.
Yannick De Spiegeleir Mieke De Clercq heeft het voormalige vredegerecht opnieuw te koop gezet.
Het voormalige vredegerecht aan de Bergendries wordt voorlopig dan toch geen horecazaak. Eigenares Mieke De Clercq verkoopt het historische pand na het plotse overlijden van haar partner.

De plannen van De Clercq met het kasteel Van Duyse - Blanchaert oogden fraai. In het najaar legde De Clercq de laatste hand aan de renovatie van het vroegere vredegerecht dat al jaren leegstaat. Samen met haar man wilden ze er een 'culinesserie' openen: een samentrekking van culinaire brasserie. Een term die ze zelfs lieten patenteren. "We willen hier de sfeer van het Parijs van de jaren twintig laten herleven", vertelde De Clercq enkele maanden geleden in een gesprek met onze krant.

Renovatie klaar

Maar het heeft niet mogen zijn, want het plotse overlijden van haar man tijdens de renovatiewerken, doorkruiste hun gezamenlijke droom. "Ik heb mentaal noch financieel de kracht om het project alleen verder te zetten", verduidelijkt De Clercq. Ze besloot een makelaar in de arm te nemen en sinds kort staat het pand opnieuw te koop.


En zo herstart de zoektocht naar een nieuwe bestemming voor het pand dat al sinds 2009 geen functie meer heeft sinds de verhuis van het Lokerse vredegerecht naar de Markt. De zoektocht van de stad naar een nieuwe eigenaar voor het statige herenhuis verliep moeizaam. Pas in 2015 ging het historische pand dat in 1892 gebouwd werd in opdracht van industrieel Van Duyse, onder de hamer. De huidige vraagprijs is onbekend. De renovatie van het pand is evenwel zo goed als afgerond. Authentieke muurschilderingen, het prachtige houtsnijwerk en originele glaspartijen werden in ere hersteld.


"Nog een paar kleine zaken binnen in het gebouw moeten worden aangepakt, net als de aanleg van de tuin en dan is het gebouw klaar", verduidelijkt De Clercq.

Kantoorfunctie

Wat de toekomstige bestemming zal worden van het pand, hangt uiteraard af van de nieuwe eigenaars. "Uiteraard hoop ik dat iemand onze droom om er een culinesserie van te maken, wil voortzetten. Al leent het gebouw zich zeker ook voor een kantoorfunctie, een vrij beroep of diverse andere mogelijkheden", benadrukt De Clercq. De vrouw bergt haar persoonlijke horecaplannen niet helemaal op. "Ik sluit niet uit dat ik de toekomst een gelijksoortig project opstart om alsnog de gezamenlijke droom van mij en mijn man waar te maken, maar daar is het nu nog te vroeg voor", besluit ze.