Voetbalwijk wint burenwedstrijd

BUURT ONTVANGT 2.000 EURO VOOR BOUW WIJKUITLEENDIENST

De bewoners van de Voetbalwijk vieren hun overwinning in stijl met een voetbaltaart en -gebakjes.
Foto Yannick De Spiegeleir De bewoners van de Voetbalwijk vieren hun overwinning in stijl met een voetbaltaart en -gebakjes.
De bewoners van de Voetbalwijk zijn in de prijzen gevallen met hun idee om een wijkuitleendienst uit te bouwen. De jury van de burenwedstrijd 'De koppen bijeen voor een gezellige buurt' van koffiemerk Douwe Egberts koos hun straatproject als een van de tien winnaars uit meer dan duizend inzendingen.

Via een wijkuitleendienst centraal in de buurt willen de bewoners van de Voetbalwijk gemeenschappelijk materiaal aan elkaar uitlenen. "Met de opbrengst van onze jaarlijkse activiteiten hebben we al partytenten, terrasverwarmers, een ladder, kruiwagen en reservefietsen gekocht. Die willen we onderbrengen in een wijkuitleendienst. Via een website zal iedere wijkbewoner materiaal kunnen ontlenen voor eigen gebruik", legt bewoner Kurt Herregodts uit. "De stad heeft ons al een stuk grond in bruikleen gegeven en door het winnen van de burenwedstrijd is er voldoende budget om het lokaal te bouwen. In onze wijk wonen een aannemer, metser, voeger en architect die de bouw in goede banen zullen leiden."

You never woon alone

De Voetbalwijk verrees in 2006 op de voormalige voetbalterreinen van Racing Lokeren. De herinneringen aan het voetbalverleden worden levendig gehouden met straatnamen als de Penalty, Derby- en Kampioenenstraat. Zelfs de slogan van de buurtwerking, 'You never


woon alone', verwijst naar het voetbal. Het winnen van de burenwedstrijd werd dan weer gevierd met een tasje koffie én zelfgebakken voetbaltaart en -gebakjes.


In enkele jaren tijd ontstond er tussen de veelal jonge gezinnen die de buurt bevolken een sterk samenhorigheidsgevoel. "Onze vzw Voetbalwijk organiseert jaarlijks enkele activiteiten, zoals een barbecue, nieuwjaarsdrink, volkspelennamiddag of rondgang van Sinterklaas en Zwarte Piet. We hebben ook een eigen minivoetbalploeg", legt buurtbewoonster Annick Maes uit. "Bijna iedereen neemt deel aan die activiteiten. Er wonen 180 gezinnen in onze wijk en op onze eerste barbecue waren er al 140 mensen aanwezig. Voor de bekerfinale van Sporting Lokeren hebben we een bus ingelegd voor de bewoners en heel de wijk was versierd in de wit-zwart-gele clubkleuren." De originele ideeën blijven opborrelen in de Voetbalwijk. "In augustus organiseren we onze eerste Strafste Straat-quiz om te achterhalen in welke straat onze slim-ste bewoners huizen."


Maar ook buiten de activiteiten om tonen de bewoners dat ze sterk aan elkaar hangen. "Toen een jong meisje uit de wijk brandwonden opliep na een ongeval met een frietketel hebben we met zijn allen een grote knuffelbeer gekocht", vertelt Herregodts. "En toen een koppeltje in de wijk trouwde, hebben we met de buurt een hele week lege flessen en verpakkingen verzameld en er voor de grap hun huis mee versierd."


Naast de Voetbalwijk wonnen ook de volgende straatprojecten 2.000 euro via de burenwedstrijd: een barbecue in de Frans Van Cauwelaertlaan in Sint-Niklaas, een doorgeefboekenkast in de Pauwstraat in Beveren en een afdak en tuinbanken in de Lokerse Roggestraat. Nog tot 30 juni kunnen buurtprojecten ingestuurd worden op www.dekoppenbijeen.be.