Verdwenen reuzen terecht

HUUB EN BO BLIJKEN IN MAGAZIJN DOE-HET-ZELFZAAK TE STAAN

Het comité van Kovekenskermis met de reuzen Huub en Bo (uiterst links en uiterst rechts). Ze werden 'geadopteerd' door twee andere reuzen: Jacobus en Jacoba van Kerckhove (midden).
Yannick De Spiegeleir Het comité van Kovekenskermis met de reuzen Huub en Bo (uiterst links en uiterst rechts). Ze werden 'geadopteerd' door twee andere reuzen: Jacobus en Jacoba van Kerckhove (midden).
De Lokerse Heirbrugwijk warmt zich op voor een nieuwe editie van Kovekenskermis. Blikvangers worden de reuzen Huub en Bo, die meer dan tien jaar spoorloos waren. Ze werden teruggevonden in de stockageruimte van een doe-het-zelfzaak.

Het verhaal van de vermiste reuzen gaat terug tot 1993, toen de Heirbrugwijk deelnam aan het tv-programma 'De Droomfabriek', dat dromen van kijkers vervulde. "Het was de droom van het toenmalige bestuur om meer dan honderd reuzen in de stoet te hebben. Clement De Bruyn maakte toen Huub en Bo. We haalden ons aantal, maar jammer genoeg regende het op de dag van de stoet en bleven de reuzen binnen", vertelt Eddy Van Bockstal, secretaris van Kovekenskermis. "Later zouden Huub en Bo wel opdraven in andere stoeten."


Enkele jaren later werden ze verkocht aan Louis Vandenbroucke, de uitbater van doe-het-zelfzaak Hubo in Lokeren. Hij noemde de reuzen ook naar zijn winkel. "Ze deden nog enkele keren dienst, maar de interesse nam af en ze verdwenen", vertelt Van Bockstal. "Tot Vandenbroucke ze enkele maanden geleden terugvond op een hoge stellingkast. Hij besloot ze te schenken aan ons."


Enkele medewerkers van het kermisbestuur herstelden de kledij van Huub en Bo, zodat ze zondag kunnen opdraven. "Een huzarenstukje, want hun handschoenen zijn bijvoorbeeld een halve meter lang", geeft Van Bockstal aan.

Hobbybrouwer Django Marecaux en zijn vrouw Imgard tonen het nieuwe huisbiertje: Mareklop.
Yannick De Spiegeleir Hobbybrouwer Django Marecaux en zijn vrouw Imgard tonen het nieuwe huisbiertje: Mareklop.

Eeuwenoud

Om de herintrede van de vermiste reuzen op te luisteren, werd een adoptieplechtigheid gehouden in het stadhuis van Lokeren. Daarbij waren ook hun 'adoptieouders': de reuzen Jacobus en Jacoba Van Kerckhove. Louis Vandenbroucke kreeg als bedanking het peterschap van de reuzen, samen met enkele leden van het schepencollege en Eliane De Caluwé van de Raad voor Toerisme.


"De reuzencultuur is door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz erkend als cultureel erfgoed. Huub en Bo behoren tot de zeshonderd reuzen die al geregistreerd zijn in Vlaanderen. Een belangrijke stap om de eeuwenoude traditie in onze wijk in ere te houden", weet Van Bockstal.


Ter gelegenheid van zijn 189ste editie presenteert Kovekenskermis dit weekend ook een eigen huisbiertje: Mareklop. "Het is een donker, artisanaal bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van twaalf procent", zegt hobbybrouwer Django Marécaux. "Er is 1.000 liter gebrouwen."


Kovekenskermis start vrijdagnamiddag met een reuzenbezoek aan de schooltjes. Op zaterdag is er vanaf 13 uur de langste rommelmarkt van Lokeren in de Heirbrugstraat. Op zondag om 15 uur trekt de reuzenstoet door de straten. In de Heirbrugwijk zijn dan de Kovens te bewonderen: verklede poppen die aan de gevels van de wijkbewoners hangen.