Trucker na dodelijke klap die leven kostte aan geliefde paardenfokker Bjorn (32): “Het kan dat ik in slaap ben gevallen”

Vrachtwagenchauffeur riskeert 30 maanden cel voor ongeval op E17

Kevin R. riskeert een celstraf van 30 maanden.
Koen Baten Kevin R. riskeert een celstraf van 30 maanden.
Vrachtwagenchauffeur Kevin R. riskeert een gevangenisstraf van dertig maanden voor een dodelijk ongeval waarbij hij in augustus 2017 betrokken raakte. De chauffeur reed toen op cruise control met 90 kilometer per uur op de autosnelweg aan wegenwerken in Lokeren. Zonder remmen reed hij in op een file. De 32-jarige Bjorn Van Bunder overleefde het ongeval niet. Zijn vrouw verkeerde een tijd in coma. “Het kan dat ik in slaap ben gevallen”, gaf de beklaagde toe. 

Het ongeval gebeurde op 1 augustus 2017 rond 1 uur ‘s nachts. De vrachtwagenchauffeur reed op de E17 richting Antwerpen, aan de wegenwerken in Lokeren. Plots schrok de trucker hevig toen hij de achterkant van een vrachtwagen opmerkte. Hij knalde met 90 per uur in op een personenwagen met aanhangwagen en raakte ook nog enkele andere vrachtwagens. De tol was zwaar. Bjorn Van Bunder, een bekende paardenfokker, liet het leven bij het ongeval terwijl zijn vrouw wekenlang in coma lag. Zij overleefde het ongeval uiteindelijk, maar moest lang revalideren.

“Ik herinner me zelf bijna niets meer van het ongeval. Plots merkte ik de truck op en volgde de hevige klap. Ik zat zelf gekneld in mijn vrachtwagen. Toen ik mij kon bevrijden, zag ik de personenwagen”, aldus R. “Ik ben zelf enorm onder de indruk en heb dit nooit gewild. Het kan dat ik in slaap gevallen ben.” 

Bjorn Van Bunder
Kristof Pieters Bjorn Van Bunder

Familie aanwezig in rechtbank

De familie was aanwezig in de rechtbank en was zichtbaar aangedaan. “Het was een zeer hecht gezin die samen in de paardenwereld zaten. Bjorn had samen met zijn zus sinds een tiental jaar zelf een bedrijf opgestart in Ursel. Hij was ook journalist voor verschillende vakbladen en had een baanbrekend bedrijf voor paardenembryo’s in Zele. Hij werkte heel hard en dit werd plots allemaal weggerukt”, aldus hun advocaat. Ook de zus van Bjorn nam heel kort het woord. “Hij was mijn enige broer en betekende alles voor mij. Dit werd zeer plots afgenomen. Wij deden alles samen en ik mis hem nog elke dag”, klinkt het. 

Geen enkele aandacht voor het verkeer

Het Openbaar Ministerie was streng voor de trucker en vroeg een zware straf. “Hij had geen enkele aandacht voor het verkeer”, zegt Bart De Boes. “Hij reed al een kilometer lang in de werken met een snelheid van 90 kilometer per uur waar eigenlijk slechts 70 was toegelaten en de zijn cruise control was ingeschakeld”, klinkt het. “Met deze snelheid reed hij zonder te remmen in op zijn voorligger in de file. Zijn vrachtwagen was een echt moordwapen. Alleen hij kan verantwoordelijk zijn voor dit ongeval. De werken waren correct aangegeven en de signalisatie werkte perfect", klinkt het. Naast de celstraf riskeert hij ook vijf jaar rijverbod een geldboete van 8.000 euro en moet hij alle examens opnieuw doen. 

De verdediging vroeg de opschorting van de straf, maar na tussenkomst van het OM lieten ze dit varen en zouden ze dit niet meer pleiten. 

Politierechter Peter D’Hondt zal uitspraak doen in deze zaak op 6 december. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.