Tonnen sluikstort versperren oprit

PATRICK GRYP MOET AFVALBERG BEKLIMMEN OM HUIS TE BEREIKEN

Patrick Gryp (links) en zijn kameraden Marc Bolssens en Robert Van Peteghem moesten de zware middelen inzetten om de oprit vrij te maken.
Yannick De Spiegeleir Patrick Gryp (links) en zijn kameraden Marc Bolssens en Robert Van Peteghem moesten de zware middelen inzetten om de oprit vrij te maken.
Patrick Gryp uit Daknam-dorp vond donderdag een immense hoop afval voor de oprit van zijn woonst. Hij moest een tractor inzetten om de weg vrij te maken. Van de daders is voorlopig geen spoor.

Gryp trok grote ogen toen hij vorige week donderdag thuis kwam van zijn werk. "Ik vond hier tientallen geperste balen met oude kledij, valiezen en andere rommel voor de poort van mijn erf", vertelt de onfortuinlijke man. "Het was zo erg dat ik met mijn auto niet binnen kon rijden en over de afvalberg moest klimmen om mijn huis te bereiken. Ik heb enkele vrienden opgetrommeld om het boeltje op te ruimen. Ik moest zelfs mijn tractor inzetten, want die geperste balen wegen enkele honderden kilo's. Die kan je met je handen niet verplaatsen."


Gryp woont in een afgelegen zijstraat van Daknam-dorp waar sluikstorters vrij spel hebben. "Ooit heb ik eens een man betrapt in onze straat die een defecte wasmachine en droogkast wou achterlaten. Ik heb hem toen klem gereden en hij mocht het gaan uitleggen bij de politie." Nu kon Gryp niet verhinderen dat de sluikstorters op klaarlichte dag hun gang konden gaan voor zijn oprit. "De buren hebben wel een witte bestelwagen zien voorbijrijden. Vermoedelijk waren dat de boosdoeners. Ik heb de politie op de hoogte gebracht en die hebben een onderzoek ingesteld naar de zaak. Ze hebben het afval ook gelabeld met stickers. Zelf vermoed ik dat het om afgekeurde afvalbalen gaat, waar de daders vanaf wilden zonder te moeten betalen. Tussen het afval heb ik ook een Hongaars kookboekje gevonden. Ik dacht eerst nog om het te houden als aandenken, maar de geur die het verspreidde was niet te harden", grijnst Gryp. "Na dit voorval ben ik wel van plan om een camera en een groter hek te installeren aan mijn oprit, want ik wil me veilig kunnen voelen."

Een beeld van Gryps oprit voor hij het afval aan de kant schoof met zijn tractor.
Yannick De Spiegeleir Een beeld van Gryps oprit voor hij het afval aan de kant schoof met zijn tractor.

GAS-boete

Afvalintercommunale IDM komt de afvalberg vandaag ophalen. "Het is belangrijk dat het vuil zo snel mogelijk wordt weggehaald, want vuil trekt vuil aan. Onze diensten zullen de politie helpen in hun onderzoek naar de herkomst van het afval. De dader riskeert een GAS-boete en mogelijk ook vervolging", zegt IDM-communicatieverantwoordelijke Annick Maes.


"Sluikstorten is een moeilijk te bestrijden fenomeen, maar af en toe slagen we er wel in daders te snappen. Het probleem wordt vaak ten onrechte gelinkt aan ons DIFTAR-ophalingssysteem waarbij mensen betalen voor de hoeveelheid afval die ze produceren. Maar de cijfers voor sluikstorten liggen in onze regio niet hoger dan elders waar er geen DIFTAR gehanteerd wordt. Het gaat om een mentaliteitsprobleem bij een kleine groep mensen", aldus Maes.