Timothy Heyninck (40) telt af naar eerste Lokerse Feesten als voorzitter: “Mijn voornaamste taak? De boel bij elkaar houden”

Timothy Heyninck beleeft vrijdag zijn vuurdoop als voorzitter van de Lokerse Feesten.
Jeroen Desmecht Timothy Heyninck beleeft vrijdag zijn vuurdoop als voorzitter van de Lokerse Feesten.
Timothy Heyninck nam vorig jaar het roer over van Jan Cools als voorzitter van de Lokerse Feesten. Het nieuwe opperhoofd van het festival beleeft vrijdag zijn vuurdoop bij de start van 45ste editie van het stadsfestival. “Na het stormweer van vorig jaar tijdens het optreden van Triggerfinger hoop ik dat we ons rampenplan dit jaar in de schuif kunnen laten.”

De nieuwbakken voorzitter van de Lokerse Feesten heeft er al een lang parcours opzitten op de Grote Kaai. “In 1995 ben ik als 16-jarige begonnen als garçon bij Toog 4: de traditionele uitvalsbasis voor leden van de Chiro en KSA.” Zeven jaar geleden maakte hij de overstap naar het bestuur bij de opstart van de Red Bull Elektropedia Room. Het doel: een jonger publiek naar de Lokerse Feesten aantrekken. Een geslaagde zet, want het tweede podium heeft intussen een trouw publiek. De voorbije drie jaar had Timothy de sociale media onder zijn hoede. De grappige filmpjes met StuBru-gezicht Linde Merckpoel in de hoofdrol werden massaal bekeken. In 2017 kreeg Heyninck  de vraag om Jan Cools na 17 jaar voorzitterschap op te volgen. Na rijp beraad met het thuisfront ging hij akkoord en sinds september vormt hij samen met de nieuwe ondervoorzitter Bart Nonneman de nieuwe tandem die de Lokerse Feesten leidt.

Hoe is het festivalbestuur bij jou terechtgekomen?

“Eigenlijk waren ze op zoek naar een kloon van Jan (lacht). Net als hem ben ik een consensusfiguur, iemand die met iedereen binnen het festival door dezelfde deur kan gaan. Ik zie het als mijn belangrijkste taak om de boel bij elkaar te houden. Tijdens een tiendaags festival is dat een uitdaging. Vergelijk het een beetje met op vakantie gaan waarbij mensen die elkaar soms niet vaak zien, tien dagen intens samenleven. Ook op de laatste dag wil je dat iedereen nog samen aan het kampvuur wil zitten. Er komt in elk geval heel wat kijken bij het voorzitterschap: van een individuele vrijwilliger die wil ingezet worden op een andere post tot de programmatie van een festivaldag.

Ik zie het als mijn belangrijkste taak om de boel bij elkaar te houden. Tijdens een tiendaags festival is dat een uitdaging. Vergelijk het een beetje met op vakantie gaan waarbij mensen die elkaar soms niet vaak zien tien dagen intens samenleven. Ook op de laatste dag wil je dat iedereen nog samen aan het kampvuur zit.

Timothy Heyninck

Welke accenten wil je leggen als nieuwe voorzitter?

“De wisselwerking met ondervoorzitter Bart Nonneman is heel belangrijk. Hij is gespecialiseerd in technische zaken, ik hou me bezig met de mensen. Wij kennen elkaar door en door en houden de ander op de hoogte, maar gunnen elkaar tegelijkertijd ook voldoende vrijheid. Het is niet de bedoeling dat de Lokerse Feesten nog groter worden, maar we willen wel blijven inzetten op een betere festivalbeleving. Momenteel benutten we elke vierkante centimeter van ons festivalterrein, maar toch willen we bekijken waar het nog beter kan. Zo wordt dit jaar bijvoorbeeld de ‘chillzone’ hertekend in samenwerking met onze hoofdsponsor ING omdat die tot vorig jaar wat in een vergeten hoek lag.”

Timothy (uiterst rechts) was jarenlang medewerker bij toog 4.
archiefbeeld GMD Timothy (uiterst rechts) was jarenlang medewerker bij toog 4.

Is het nu zeker dat Lokerse Feesten op de Grote Kaai kunnen blijven ondanks de plannen voor de bouw van een nieuw zwembad?

“Ja en dat is zeer belangrijk. Voor onze bezoekers, voor de Lokeraar, voor de stad. Zowel wij als de stad waren vragende partij en intussen hebben we een principeakkoord bereikt voor de komende zes jaar. Je mag niet onderschatten wat de verhuis van een festival met zich meebrengt. Je moet je terrein letterlijk opnieuw uittekenen én we willen een stadsfestival blijven. Dat kan maar op heel weinig plaatsen.”

Je bent naast voorzitter van een groot stadsfestival ook medezaakvoerder van een verzekeringskantoor. Heb je nog voldoende tijd over voor je gezin?

“Dat lukt vrij goed, als voorzitter kan je veel van thuis uit regelen via telefoon en mail. Mijn vrouw is sinds jaar en dag zelf medewerker aan toog 5. Dus we zien elkaar ’s avonds en we proberen elke festivaldag samen naar huis te fietsen. Wij hebben ook de vaste traditie om elk jaar na de Lokerse Feesten met de kinderen op reis te gaan, ‘de goedmaak-vakantie’ noem ik dat (lacht).”

Timothy samen met zijn vrouw Cindy die al jaren vrijwilliger is bij Toog 5.
RV Timothy samen met zijn vrouw Cindy die al jaren vrijwilliger is bij Toog 5.

Naar welke optredens kijk je deze editie het meeste uit?

“The Chemical Brothers zijn een headliner die elk groot festival in ons land met open armen zou verwelkomen. Toen onze programmator Peter Daeninck met die naam afkwam, geloofde ik het bijna eerst niet. Persoonlijk kijk ik ook naar Joyhauser, opkomend technotalent uit eigen land. Verder hoop ik ook dat we ons rampenplan deze editie, in tegenstelling tot vorig jaar, in de schuif kunnen laten liggen. Het was de eerste keer in 43 jaar dat we een optreden (van Triggerfinger, red.) hebben moeten stopzetten omwille van weersomstandigheden. Alles is toen vlot verlopen, maar toch hoop ik dat we het plan dit jaar niet nodig hebben en dat Triggerfinger dit jaar wel een volledig optreden kan spelen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

ID-kit Timothy Heyninck

Leeftijd: 40 jaar

Beroep: Mede-zaakvoerder KBC-verzekeringskantoor Boon & Heyninck

Burgerlijke staat: Getrouwd met Cindy Verleysen (35). Vader van Malou (8) en Fran (6)

Hobby’s: Lopen, fietsen en supporteren voor Sporting Lokeren
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.