Stadspark krijgt zicht op Durme

OPWAARDERING JOSEPHINE CHARLOTTEPARK START NOG EIND DEZE MAAND

Yannick De Spiegeleir
Het Lokerse stadsbestuur heeft ambitieuze plannen met het Josephine Charlottepark. Eind deze maand gaat de eerste fase van start om het centrale stadspark een grondige facelift te geven met een nieuwe toegang en houten dek aan de Durme. De komende jaren staat de aanleg van een centrum voor watertoerisme op de planning.

Nu de tweede fase van de heraanleg van de Markt zo goed als afgerond is, wil de stad een volgende prominente zone van het Lokerse stadscentrum onder handen nemen. Ze wil de troeven van het Josephine Charlottepark als centrale groene long nog meer gaan uitspelen.


"We hebben een prachtig park midden in het stadscentrum, maar het is nog te weinig zichtbaar van buitenaf. We willen het meer open trekken naar de Markt toe, zodat wandelaars veel meer worden uitgenodigd om het park te bezoeken", zegt schepen van Openbare Werken Sabine Van Rysselberghe (Open Vld).


Eind deze maand vat de eerste fase van het masterplan aan met de heraanleg van de parktoegang. De verouderde waterpartij verdwijnt en zal vervangen worden door een nieuwe, ondiepe waterpartij. Hierin worden stapstenen gelegd waardoor het water stroomt. Die moeten het geheel ook aantrekkelijk maken voor kinderen. Centraal komt ook een wandelpad in kleiklinkers. Ter hoogte van de 'Postbrug' wordt een terras in hout gerealiseerd, gelijkaardig aan het nieuwe houten dek tussen de 'Postbrug' en de 'Museumbrug'. Op het plan staat ook een herschikking van de parkeerplaatsen langs de Prosper Thuysbaertlaan gepland. Dat zal pas gebeuren in latere instantie. De eerste fase zal duren tot begin mei. Zo komt de organisatie van het Parktheaterfestival eind mei en later deze zomer Fonnefeesten niet in het gedrang.


Later zal ook het fietspad verlegd worden. De fietsers worden in toekomst omgeleid langs de Gasstraat. Zo wil de stad de huidige 'conflicten' tussen tweewielers en wandelaars, vissers en watertoeristen uit de wereld helpen. In de Gasstraat wil de stad nieuwe parkeerplaatsen realiseren die haaks staan op de Gasstraat. "Op deze manier kunnen we het aantal parkeerplaatsen bijna verdubbelen", zegt schepen Van Rysselberghe.

Eind deze maart starten de werken al met de heraanleg van de toegang van het park.
Yannick De Spiegeleir Eind deze maart starten de werken al met de heraanleg van de toegang van het park.

Horecazaak met terras

Ook 'De Weeg', het gebouw in het park waar momenteel Kind & Gezin gebruik van maakt, wordt gerenoveerd. Met het oog op de realisatie van een centrum voor watertoerisme zal de stad er in eerste instantie een ruimte voor een havenmeester inrichten, een polyvalente ruimte en douches en toiletten voor de eigenaars van de boten die liggen aangemeerd. De bouwaanvraag voor de aanleg van het fietspad en de renovatie van de Weeg staan gepland voor dit en volgend jaar.


Later, in een volgende legislatuur, is er voorzien om 'De Weeg' mogelijk uit te bouwen tot een horecazaak met terras. "We willen ook de link tussen de Durme en het park versterken door het struikgewas weg te halen. Zo zal het park ook beter zichtbaar worden vanuit de Durmelaan", besluit schepen van openbare werken Sabine Van Rysselberghe.