Stad onthult plannen nieuwe brandweerkazerne aan Hoedhaar: “Opening voorzien voor 2021”

Een simulatie van hoe de nieuwe brandweerkazerne er zal uitzien.
RV Een simulatie van hoe de nieuwe brandweerkazerne er zal uitzien.
Op de gemeenteraadscommissie Infrastructuur heeft de stad haar plannen voorgesteld voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne op de Hoedhaarsite. “In het complex is een toren van 20 meter hoog voorzien om de brandweerslangen te laten uitdrogen”, klinkt het.

Het probleem is langer bekend. De ligging van de huidige brandweerkazerne in de Pompiersstraat is niet optimaal. Vanuit historisch oogpunt werd gekozen voor die locatie in het centrum om eenvoudig bereikbaar te zijn voor vrijwillige brandweerlieden. Maar dat uitgangspunt is helemaal achterhaald, want ook in Lokeren slibben de centrumstraten tijdens de spitsuren dicht door het drukke autoverkeer waardoor de brandweerlieden soms kostbare tijd verliezen op weg naar de kazerne. Daarom bestelde de stad in de vorige legislatuur een studie naar een betere locatie. Waarna de keuze viel op een site van 4000 vierkante meter op de hoek van de Haarsnijderslaan en de Strijkersstraat.

De brandweerkazerne in de Pompiersstraat verhuist tegen het voorjaar van 2021 naar een nieuwe locatie dichter bij de stadsring.
Yannick De Spiegeleir De brandweerkazerne in de Pompiersstraat verhuist tegen het voorjaar van 2021 naar een nieuwe locatie dichter bij de stadsring.

Architect van het project is het bureau ‘Antwerps Architecten Atelier’ dat gespecialiseerd is in de bouw van brandweerkazernes. Omdat de brandweerslangen op een natuurlijke manier moeten kunnen drogen, is in het project een toren van twintig meter hoog opgenomen. De stelplaats voor de brandweerwagens zal een ellipsvorm aannemen. De nieuwbouw zal volledig opgetrokken worden in staal en beton waardoor het project in 12 tot 18 maanden afgerond kan zijn. De opening is voorzien voor het voorjaar van 2021. Het kostenplaatje van het project bedraagt 5,9 miljoen euro (inclusief BTW).

Enkele jaren geleden doopte Linde Merckpoel in de huidige brandweerkazerne in de Pompiersstraat nog een interventiewagen die haar naam draagt.
Yannick De Spiegeleir Enkele jaren geleden doopte Linde Merckpoel in de huidige brandweerkazerne in de Pompiersstraat nog een interventiewagen die haar naam draagt.

Op de gemeenteraadscommissie Infrastructuur uitten oppositieraadsleden Björn Rzoska (Groen) en Eddy Van Bockstal (N-VA) hun bedenkingen bij het inplanten van de kazerne in een woonbuurt omwille van de sirenes. “Zijn er geen alternatieve locaties onderzocht?”, klonk het. “We zetten de sirenes op dit moment in de meeste gevallen ook pas aan als we de woonbuurt uit zijn”, zegt postoverste Vermaere. “Bovendien voeren we gemiddeld 250 dringende interventies uit per jaar. Enkel dan worden de sirenes gebruikt.” Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) merkt ook op dat de huidige site in eigendom is van de stad waardoor er snel kan gehandeld worden. Bij andere pistes zou de stad zich moeten beroepen op een onteigeningsprocedure. “Bovendien onderhandelen we met het Agentschap Wegen en Verkeer om een rechtstreekse toegangsweg te voorzien naar de stadsring.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Philippe buyle

    Oppositie moet kunnen zagen. Buiten het centrum maar toch nog redelijk centraal, wat kan daar nu mis mee zijn.

  • Dirk DE Bakker

    Tegenwoordig heeft de brandweer een nachtsirene dus dat is allemaal wettelijk in orde en anders moeten de mensen maar verhuizen.