Stad maakt online registratie als orgaandonor mogelijk

Schepenen Walgraeve en De Waele demonstreren hoe je je online kan registreren als orgaandonor.
Yannick De Spiegeleir Schepenen Walgraeve en De Waele demonstreren hoe je je online kan registreren als orgaandonor.
Lokeraars kunnen zich voortaan online registreren als orgaandonor. Een bezoek aan het stadhuis is niet langer nodig. Lokeren is één van de eerste Vlaamse steden en gemeenten die de mogelijkheid biedt.

Eind maart ging Kortrijk als eerste stad in ons land van start met de online aangifte van een ‘wilsverklaring orgaan- en weefseldonatie’. Andere steden zoals Ieper of Denderleeuw sprongen mee op de kar en Lokeren doet dat nu ook in het recent vernieuwde digitaal loket op de stedelijke website.

Momenteel is elke Belg in theorie al een orgaandonor na overlijden, behalve wanneer hij uitdrukkelijk verzet heeft laten noteren bij de gemeente. Ook dat kan voortaan via dezelfde toepassing in het digitaal loket, maar ook als iemand geen verzet aangetekend heeft, kunnen de nabestaanden op het moment van overlijden nog steeds beslissen om de dokters geen toelating tot donatie te geven. Wie dus zeker wil zijn dat zijn organen na een overlijden gedoneerd worden, kan dit best uitdrukkelijk aangeven.

“Het gesprek rond orgaandonatie komt altijd op een emotioneel zwaar moment voor de familie. Het is daarom belangrijk om orgaandonatie bespreekbaar te maken en uw keuze vooraf kenbaar te maken”, zegt Christel Walraevens, transplantatiecoördinator bij het UZ Gent en zelf woonachtig te Lokeren.

“Om nog meer mensen de kans te geven om hun wilsverklaring voor orgaandonatie te laten registreren, maken we dit nu ook digitaal mogelijk”, zegt schepen van Bevolking Claudine De Waele (Open Vld). “Je dient enkel naar het digitaal loket op de stedelijke website te surfen, je aan te melden en je wilsuitdrukking met je identiteitskaart te registreren”, legt ICT-schepen Stefan Walgraeve uit. “In enkele muisklikken ben je voortaan dus een geregistreerd orgaandonor. De registratie voor orgaandonatie kon uiteraard al een hele tijd bij de dienst Burgerzaken, maar we hopen met deze online registratiemogelijkheid, de drempel verder te verlagen.”

Er zijn vier manieren om je veilig aan te melden: met een eID en kaartlezer, met een token, met beveiligingscode via mobiele app en met de app ‘itsme’. Enkel als je aanmeldt met een kaartlezer kun je de registratie ook ondertekenen en dus helemaal afhandelen. Bij de drie andere aanmeldingsmogelijkheden moet je achteraf nog ondertekenen met een kaartlezer of langsgaan bij dienst Burgerzaken om het document te ondertekenen.

Online registreren is mogelijk via deze link: https://lokeren.be/producten-en-diensten/orgaandonatie
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.