Slapende bewoners uit brand gered

ENKEL LICHTE CO-INTOXICATIE SCHADE AAN GEBOUW AANZIENLIJK

De schade aan de gekende boetiek Tricobel is aanzienlijk.
Kristof Pieters De schade aan de gekende boetiek Tricobel is aanzienlijk.
Een bejaard koppel is woensdagavond maar nipt uit een brandende woning gered. Marc Van den Berghe en zijn vrouw Marcella lagen al in bed toen er in de flat boven hun voormalige boetiek brand uitbrak. Voor de politie was er geen doorkomen meer aan, maar de brandweer kon het echtpaar gelukkig tijdig buitenhalen. Ze liepen enkel een lichte co-intoxicatie op. Het gebouw is voorlopig onbewoonbaar verklaard.

Het was een voorbijganger die woensdagavond rond 22.30 uur opvallend veel rook opmerkte boven het dak van boetiek Tricobel aan het Zand in Lokeren. De man alarmeerde meteen de hulpdiensten. Toen die ter plaatse arriveerden, woedde de brand op de bovenverdieping al in alle hevigheid. Dave, de bewoner van de flat, was op dat moment niet aanwezig. De eigenaars die op het gelijkvloers wonen, lagen echter al in bed. Volgens commissaris Rudi De Clercq hebben ze veel geluk gehad.


"Een patrouille van de politie was als eerste ter plaatse maar de rookontwikkeling was erg hevig en voor onze agenten was er geen doorkomen meer aan. De brandweer kon met perslucht gelukkig wel binnendringen in het pand en de bewoners tijdig buitenhalen."


Het echtpaar werd met een lichte co-intoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis in Lokeren.

De bewoners van het aanpalende appartementsgebouw werden ook geëvacueerd.
Kristof Pieters De bewoners van het aanpalende appartementsgebouw werden ook geëvacueerd.

Buren geëvacueerd

Een tiental bewoners van een aangrenzend appartementsgebouw werden uit voorzorg ook geëvacueerd. De brandweer had heel wat werk om het vuur onder controle te krijgen. Pas na een uur lukte dit. De woning liep zware brandschade op. De flat is volledig uitgebrand en de onderliggende winkel liep zware rook- en waterschade ten gevolge van de bluswerkzaamheden. Door de brand was de straat een hele tijd afgesloten voor het verkeer. Om iets voor middernacht konden de bewoners van de geëvacueerde appartementen na een controle en onder begeleiding van de brandweer weer naar hun woning terugkeren. Het parket stelde een branddeskundige aan om de exacte omstandigheden van de brand te onderzoeken.

De brand ging gepaard met een zware rookontwikkeling.
Kristof Pieters De brand ging gepaard met een zware rookontwikkeling.

Bekende gezichten

Marc Van den Berghe en zijn vrouw Marcella kwamen gisteren even kort langs om de schade op te meten. Het koppel wordt intussen opgevangen bij familie. Beide zijn bekende gezichten in Lokeren. De boetiek Tricobel was decennialang een begrip in Lokeren. Marcella nam de winkel over van haar moeder maar ging enkele jaren geleden op pensioen en sloot toen de deuren. Haar echtgenoot Marc stond zijn hele leven lang op de markt met textiel. "Ze wilden na hun pensioen echter in het huis blijven wonen", zegt buurman Dirk Van De Voorde. "De winkelruimte was nu een bergplaats en ze woonden in de achterbouw. De bovenverdieping verhuurden ze als flat. De brand heeft veel schade toegebracht maar anderzijds hebben ze ook veel geluk gehad. Ze waren immers al gaan slapen en hadden zelf nog niks van de brand opgemerkt tot de brandweer in hun woning stond."