Recordeditie met 140.000 bezoekers

FEESTEN WIL CAMPING NAAR EIGEN STAD HALEN

Een typerend beeld voor de 42ste editie van de Lokerse Feesten: een volgelopen Grote Kaai.
Yannick De Spiegeleir Een typerend beeld voor de 42ste editie van de Lokerse Feesten: een volgelopen Grote Kaai.
De 42ste editie van de Lokerse Feesten is er eentje voor de geschiedenisboeken. Het stadsfestival klokte zondagavond af op 140.000 bezoekers: een nieuw record. Ook de buren van de Fonnefeesten bevestigden hun succes in het Josephine Charlottepark. Voor volgend jaar gaan beide festivals rond de tafel zitten om een gezamenlijke camping in eigen stad in te richten.

Met drie uitverkochte festivalavonden en een vol huis voor de kindernamiddag met K3 kunnen het bestuur en de 800 medewerkers van de Lokerse Feesten terugblikken op een meer dan geslaagde tiendaagse. In combinatie met het mooie weer zorgden publiekstrekkers als Marco Borsato, Slayer en Faithless enkele keren voor een volle Grote Kaai. De enige valse noot viel donderdag op te tekenen met een magere belangstelling door het slechte weer en headliner House Of Pain, die er na een halfuur al de brui aan gaf.

De kindernamiddag met K3 liet de Grote Kaai helemaal volstromen.
Yannick De Spiegeleir De kindernamiddag met K3 liet de Grote Kaai helemaal volstromen.

Nachtbussen

Door de massale opkomst wist het festivalbestuur de matige editie van vorig jaar uit. Toen verzamelde na afloop een groep van medewerkers op een brainstormdag om te bekijken hoe het deze zomer nog beter kon. Eén van de initiatieven die aan de denkdag ontsproot, was de nieuwe festivalcamping die deze zomer voor de eerste keer werd ingericht in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Het bleek een geslaagde zet, want 900 bezoekers sloegen er hun tentje op. Ook de nieuwe nachtbussen, die het festivalpubliek 's nachts naar huis brachten in omliggende gemeenten, werden gesmaakt met in totaal 3.000 vervoerde reizigers. Missie geslaagd, maar naar volgend jaar toe wil het festivalbestuur de nieuwigheden nog verder op punt stellen.


"We gaan bekijken of we de nachtbussen ook nog naar andere locaties laten rijden. We willen onze festivalcamping dichter bij de Grote Kaai inrichten, liefst in eigen stad", zegt Jan Cools, voorzitter van de Lokerse Feesten. Hij kijkt daarbij ook in de richting van de buren van de Fonnefeesten. "We willen hen graag in het camping- en nachtbussenverhaal betrekken, want ook zij slagen er jaar na jaar in om een sterke affiche samen te stellen. We willen graag met hen rond de tafel gaan zitten om te bekijken wat er mogelijk is."


Aan de overkant van de Durme lijken de geesten ook rijp voor een nauwe samenwerking. Bij de Fonnefeesten gaven ze voor de start van de Feestweek immers reeds te kennen open te staan voor een gesprek met de Lokerse Feesten. Het gratis stadsfestival slaagde er de afgelopen tien dagen in elk geval in om het succes van vorig jaar op hun nieuwe locatie in het Josephine Charlottepark te bevestigen.

Sneltoog is succes

Het Fonnepark liep viermaal volledig vol met dank aan Bart Peeters, Billy Ocean, de Stubrufuif en de laatste editie van De Pré Historie. "De nieuwe sneltoog en extra toiletten hebben hun diensten bewezen op drukke momenten", zegt Bart Mertens, voorzitter van de Fonnefeesten. Ook de eerste toegangscontroles aan de ingang werden door het publiek goed verteerd. Net als de hertekende Foodstreet. "Na overleg met de veiligheidsdiensten hebben we aan de ingang aan de Prosper Thuysbaertlaan ook een uitgang voorzien. Omdat een uitstroom langs de Gasstraat niet evident bleek. Dat zal naar volgend jaar toe zeker geëvalueerd worden", besluit Mertens.


Alles bij elkaar genomen, vormde de verhoogde terreurdreiging geen hinderpaal voor festivalbezoekers om de weg te vinden naar beide Lokerse stadfestivals. De gele betonblokken en de aanwezigheid van agenten met automatische geweren blijven zo een beperkte voetnoot.