Portiek voormalige weverij Isabey is in ere hersteld

De voormalige toegangspoort van de textielfabriek is sinds kort volledig in ere hersteld.
Yannick De Spiegeleir De voormalige toegangspoort van de textielfabriek is sinds kort volledig in ere hersteld.
Aan de ingang van de appartementen tussen het atletiekterrein en de sporthal is de voormalige toegangspoort van de voormalige weverij Isabey (later textielfabriek Bergez) volledig in ere hersteld.

Bij de afbraak van de bedrijfsgebouwen die zich op de huidige woonsite Oude Durme bevonden, werd een deel van de toegangspoort gerecupereerd. Dit jaar werd de portiek gereconstrueerd en herplaatst om te dienen als herinneringsplek voor het Lokerse textielverleden. Recent werd er een infobord bevestigd aan het relict.

Over de uitvoering verschillen de meningen. “Jammer dat er geen echte onderdoorgang is gecreëerd onder het portiek. Dat had de authenticiteit vergroot.”

Isabey was één van de grotere textielfabrieken in het Lokerse stadscentrum en werd in 1886 opgericht. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen opgeëist door de Duitse bezetter en gebruikt als doorgangskamp voor krijgsgevangenen.

In 1982 werd de firma overgenomen door N.V. Bergez dat de deuren sloot in 2008.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.