Poolse riskeert twee jaar cel voor ontvoering kinderen naar thuisland

Stefaan Van Rumst, papa van de ontvoerde kinderen
Foto Vertommen Stefaan Van Rumst, papa van de ontvoerde kinderen
Al 17 vonnissen zijn er geveld, maar toch heeft Stefaan Van Rumst (40) uit Lokeren zijn twee kinderen van 7 en 8 nog altijd niet terug. Zijn ex-vrouw ontvoerde de kinderen meer dan twee jaar geleden naar haar thuisland Polen. De moeder riskeert nu 2 jaar cel.

Na een tripje in juli 2015 keerde de ex-vrouw van Stefaan Van Rumst niet meer terug. In het oeverloos getouwtrek trekt zijn ex Anna Siedlecka (39) nog altijd aan het langste eind. Gisteren stond ze terecht voor de ontvoering van het jongetje van 8 en meisje van 7. Al wacht Stefaan vooral het arrest van het hof van beroep in Brussel af in januari. "Ofwel worden de kinderen mij toegewezen ofwel wordt er beslist dat de bevoegdheid in Polen ligt", verduidelijkt Stefaan. Maar daar wringt het schoentje. Vanuit België werd er al een aanhoudingsmandaat bevolen naar zijn ex, maar in Polen bestaat parentale ontvoering wettelijk niet."Een Belgische rechter heeft mij de kinderen toegewezen maar in Polen wil men dat vonnis niet bevestigen. Gisteren boog de Leuvense rechtbank zich over de ontvoering. De procureur vroeg 2 jaar cel voor de 'manipulatieve ex'.


Volgens de verdediging - de Poolse was zelf niet aanwezig - heeft de vader zijn kansen zelf verpruts. "Door fysiek geweld. Je moet voor je kind zorgen, ook financieel. Haar advocaat vroeg de vrijspraak. "Leugens", weerlegde de advocaat van de vader. Die benadrukte dat de ontvoering goed voorbereid was. "Al het geld was verdwenen en het appartement was al voorgedragen." Vonnis op 15 december. (KAR)