Politie gaat extra controleren op druggebruik en dealen tijdens Feestweek: “Streven naar drugsvrije Feesten”

Vanuit het commandocentrum in het politiekantoor houdt een team via camerabeelden de situatie in de Feestenzone nauwlettend in de gaten.
archiefbeeld Yannick De Spiegeleir Vanuit het commandocentrum in het politiekantoor houdt een team via camerabeelden de situatie in de Feestenzone nauwlettend in de gaten.
De politie van Lokeren voert dit jaar een lik-op-stukbeleid voor drugsgebruikers en –dealers tijdens de Lokerse Feestweek. Voor gebruikers voorziet het korps in samenspraak met het parket Oost-Vlaanderen in een procedure tot onmiddellijke minnelijke schikking. “Wie betrapt wordt op het bezit en gebruik van verdovende middelen, krijgt de mogelijkheid om onmiddellijk de boete te betalen. In dat geval vervalt de strafvordering”, klinkt het.

De politie maakt dit jaar extra middelen en mensen vrij om paal en perk te stellen aan drugsgebruik en de handel in verdovende middelen tijdens de Lokerse Feestweek. Een verlengstuk van het lik-op-stukbeleid is de OMS-procedure. “OMS staat voor onmiddellijke minnelijke schikking en concreet betekent dit dat personen die tijdens de tiendaagse betrapt worden op het bezit en het gebruik van verdovende middelen, het voorstel zullen krijgen om onmiddellijk een boete te betalen, waarna de strafvordering vervalt”, verduidelijkt commissaris Rudi De Clercq. “Indien de verdachte echter weigert om onmiddellijk te betalen, zal deze gearresteerd worden voor verhoor met het oog op een latere dagvaarding door het parket OVL via snelrecht. Met deze aanpak beogen we een ontradend effect en streven we naar een drugsvrije kermisweek.”

Waakzaam voor terreur

Ondanks het feit dat het veiligheidsniveau in ons land dit jaar afgeschaald werd van niveau 3 naar niveau 2, blijft Politie Lokeren net als hun Gentse collega’s tijdens de Gentse Feesten, waakzaam voor terreur. De toegangswegen naar de feestzone worden om die reden afgesloten met poorten om het inrijden van voertuigen op het publiek te voorkomen. Bovendien worden er extra medewerfkers ingezet, zowel in uniform als anoniem. Om alles goed te kunnen beheren zit de politie, elke avond van de Lokerse Kermisweek, in de commandokamer samen met een verantwoordelijke van de stad, de veiligheidsdienst van de organisatoren en de brandweer.

Leefbaarheid

Ook de leefbaarheid van de stad tijdens de Feestweek is een aandachtspunt. In normale omstandigheden wordt er bij een in- of uitrijbelemmering enkel getakeld wanneer de bewoner zijn parkeerplaats of garage niet kan verlaten door belemmering van een ander voertuig. “Omdat de Lokerse kermisweek een zware hypotheek legt op de leefbaarheid van de bewoners van het centrum zal er tijdens de kermisweek ook getakeld worden wanneer een inwoner niet in zijn garage of op zijn oprit kan rijden. Zo vermijden we dat de Lokerse inwoner kilometers verder zijn voertuig moet plaatsen”, verduidelijkt De Clercq
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.