Papa van verongelukte paardenfokker: "Mirakel dat Joline het overleefd heeft"

PAARDENSPORTWERELD IN ROUW NA VERLIES VAN BEKEND GEZICHT

Björn en zijn vrouw Joline.
RV Björn en zijn vrouw Joline.
De paardensportwereld is in diepe rouw om de dood van de bekende fokker en ruiter Björn Van Bunder (32). Hij kwam maandagnacht om het leven. Hij reed met zijn wagen en paardentrailer naar huis toen een vrachtwagen op hen inreed in de file aan de wegenwerken op de E17 in Lokeren. Zijn vrouw Joline vecht nog voor haar leven.

Het dramatische verkeersongeval gebeurde maandagnacht op de E17 ter hoogte van de wegwerkzaamheden in Lokeren. Een aannemer is er momenteel bezig met asfalteringswerken op de rechterrijstrook. 's Nachts moet het verkeer hierdoor over één rijstrook. Om iets voor 1 uur reed een vrachtwagen tegen hoge snelheid in op een terreinwagen met paardentrailer die in de staart van de korte file stond. De klap was enorm. De paardentrailer en de jeep werden verpletterd tussen twee vrachtwagens. "Ik ben meteen uitgestapt en zag de enorme ravage achter en naast mijn vrachtwagen", getuigt de Nederlandse chauffeur van de eerste truck. "De bestuurder van de auto moet op slag dood geweest zijn. Zijn vrouw schreeuwde het uit van de pijn. Het was verschrikkelijk. Ik begrijp niet hoe die andere vrachtwagenchauffeur de file niet heeft kunnen opmerken want er stonden overal signalisatieborden."

Van de auto bleef nog maar weinig over.
Kristof Pieters Van de auto bleef nog maar weinig over.

Negatieve ademtest

Het parket stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. De tachograaf van de aanrijdende vrachtwagen werd in beslag genomen en ook het rijbewijs van de chauffeur werd ingetrokken. Hij legde wel een negatieve ademtest af. Het slachtoffer is de 32-jarige Björn Van Bunder, een bekend gezicht uit de paardensportwereld. Hij is de zoon van Walter Van Bunder die in Sint-Gillis-Waas 't Merelsnest, een wereldbefaamde fokkerij van springpaarden, opstartte. In 2009 verhuisde de familie naar een stoeterij in Ursel. 't Merelsnest is internationaal bekend voor het fokken van springpaarden met als uithangbord de tweevoudig Olympisch kampioen Sapphire. Björn was intussen in de voetsporen getreden van zijn vader. Die vindt amper woorden om het drama te omschrijven. "Van Björns wagen bleef niets meer over", vertelt hij aangeslagen. "Het is een mirakel dat Joline het nog overleefd heeft. Ze ligt nog altijd op intensieve zorgen. De dokters hebben de druk op haar hersenen weggehaald waardoor ze nu stabiel is."

Kristof Pieters

Op weg naar huis

Het koppel heeft ook een dochter van twee maar die zat gelukkig niet in de auto. Björn en Joline waren maandagnacht op weg naar huis nadat ze in QC Stables in Sint-Niklaas een voorstelling hadden gehouden van paarden die binnen twee weken geveild gingen worden via de website ET-auction. Dit online platform voor de verkoop van paarden en embryo's had Björn pas vorig jaar opgericht met Valentijn De Brabander. Ook die is zwaar onder de indruk. "We waren niet alleen zakenpartners maar ook vrienden. Paarden waren de grote passie van Björn. Het is mede door hem dat ons bedrijf op korte tijd zo sterk gegroeid was." Glenn Maes, voorzitter van Het Wase Paard, spreekt van een belangrijk figuur in de paardensport die is weggevallen. "Björn was enorm gedreven en met hart en ziel bezig met de paardensport in al haar facetten. Hij was een echte 'paardenman', altijd op zoek naar de beste hengsten en merries om mee te kweken maar ook een goed ruiter en een paardenjournalist met een vlotte pen."


Björn Van Bunder werkte als journalist onder meer voor Galop.be en het magazine Haverklap. "Vanuit zijn kennis die hij thuis had verworven was hij immers de specialist bij uitstek", zegt hoofdredacteur Kris Van Loo. "'t Merelnest is de wereldtop in de paardenfokkerij maar de familie en ook Björn bleven er altijd bescheiden bij. Hij was altijd bereid om bij te leren en te luisteren. Dat maakte hem ook enorm gerespecteerd bij collega-fokkers."

Björn Van Bunder.
Kristof Pieters Björn Van Bunder.