Op zoek naar graf dierbare? Print plan af

STAD INTRODUCEERT TECHNOLOGISCH SNUFJE OP BEGRAAFPLAATS BLEEKMEERS

Schepen Claudine De Waele bij de infozuil op de stedelijke begraafplaats van Lokeren.
Yannick De Spiegeleir Schepen Claudine De Waele bij de infozuil op de stedelijke begraafplaats van Lokeren.
Op een computer de laatste rustplaats van je dierbare opzoeken? Op de begraafplaats Bleekmeers in Lokeren kan het sinds kort. "Je typt de naam in van de overledene en de infozuil print een plan af waar je het graf vindt", verduidelijkt schepen van Begraafplaatsen Claudine De Waele (Open Vld).

Door het verbod op het gebruik van pesticiden zien Vlaamse gemeentebesturen zich sinds enkele jaren genoodzaakt om hun begraafplaatsen te vergroenen. Ook in Lokeren krijgen de kerkhoven de komende jaren een 'parkachtig' karakter: op de zijpaden maakt grind plaats voor gras. "Al moet de begraafplaats uiteraard ook toegankelijk blijven voor mensen die minder mobiel zijn. Daarom blijven de hoofdwegen verhard", zegt schepen De Waele.

Bij regenweer kan familie terecht in deze overdekte afscheidsruimte.
Yannick De Spiegeleir Bij regenweer kan familie terecht in deze overdekte afscheidsruimte.

Ondiepe waterpartij

Het stadsbestuur heeft de toekomstvisie voor alle begraafplaatsen in een masterplan gegoten. De grootste veranderingen ondergaat de begraafplaats Bleekmeers. In de toekomst zal er aan de inkom een ondiepe waterpartij komen. "Uiteraard met respect voor het karakter van deze locatie", benadrukt De Waele. Een overdekte afscheidsruimte onder de pandgang van het kerkhof werd intussen al in gebruik genomen. "De serene ruimte biedt een alternatief bij regenweer en is ook afgeschermd om mensen de nodige privacy te geven. Al zijn er uiteraard ook mensen die zo dicht mogelijk bij de laatste rustplaats afscheid wil nemen van hun dierbare. Die keuze is uiteraard vrij", zegt De Waele. "Het inrichten van deze afscheidsruimte kwam er na een overleg met de begrafenisondernemers in onze stad. Toen ik dit idee voorstelde, werd er positief op gereageerd."


De opvallendste vernieuwing op de begraafplaats Bleekmeers is de installatie van een infozuil: een computer waar bezoekers de laatste rustplaats van hun dierbare kunnen terugvinden. Een hulpmiddel om hun weg te vinden op de grootste begraafplaats van de stad.

Maandelijkse update

"Mensen kunnen de locatie bekijken op het scherm, maar ook een plannetje afprinten", zegt De Waele. Gebruikers typen de naam van een overledene in en vinden de juiste naam terug met de geboortedatum en datum van overlijden. "Iedere maand worden de gegevens aangevuld door onze IT-dienst zodat het systeem up-to-date blijft."


Ook de andere begraafplaatsen werden in het masterplan van de stad opgenomen, voornamelijk met het oog op meer groen. Al bestaan er ook in Eksaarde plannen om de bestaande kapel op het kerkhof in gebruik te nemen als overdekte afscheidsruimte. "Die werken zullen door onze eigen diensten uitgevoerd worden", stelt de schepen. Tot slot ontwierp de stad ook een systeem van meter- en peterschap om waardevolle, historische graven in stand te helpen houden. Samen met kunsthistorica Anne-Mie Havermans houden we op die manier ons funerair erfgoed in stand. In 2018 is er een publicatie gepland rond dit project", besluit schepen De Waele.