Op bedevaart naar Brielkapel

WANDELTOCHT IS TEGENPRESTATIE VOOR BEKERWINST SPORTING LOKEREN

Marjoleine De Ridder en Geert Dirinck (centraal) samen met sympathisanten aan de Brielkapel in Eksaarde.
Foto Yannick De Spiegeleir Marjoleine De Ridder en Geert Dirinck (centraal) samen met sympathisanten aan de Brielkapel in Eksaarde.
Sporting-hulptrainer Geert Dirinck (53) en gemeenteraadslid Marjoleine De Ridder (36) wandelen komende donderdag van bedevaartsoord Oostakker-Lourdes naar de gerenoveerde Brielkapel in Eksaarde. Ze voeren daarmee de belofte uit die ze maakten als Sporting Lokeren de beker zou winnen.

Dirinck is al jarenlang verbonden aan Sporting Lokeren als jeugd- en hulptrainer. "Omdat Sporting al voor de tweede keer in drie jaar tijd de bekerfinale speelde, wilde ik eens iets speciaal doen. Veertien jaar geleden stapte ik al eens van Eksaarde naar Oostakker-Lourdes om als toenmalig trainer van FC Eksaarde de promotie van vierde naar derde provinciale te vieren. Nu maak ik de omgekeerde tocht omdat de kapel in onze wijk pas gerenoveerd is."


De voetbaltrainer vond een compagnon de route in CD&V-gemeenteraadslid Marjoleine De Ridder die lid is van het plaatselijk Brielkermiscomité. "Het is een mirakel dat Sporting de beker op korte tijd twee keer gewonnen heeft. Twee jaar geleden beloofde ik mijn kinderen dat ze bij de volgende bekerfinale van Sporting mee mochten naar Brussel, maar ik heb die belofte moeten breken, want ze waren nog steeds te jong. Hopelijk halen ze de komende jaren dus nog eens de finale", lacht De Ridder. "Gelukkig ga ik regelmatig sporten zodat de tocht van Oostakker naar Eksaarde geen probleem zou mogen opleveren."


Ook Dirinck verwacht de bedevaart vlot uit te wandelen. "We moeten zo'n twintig kilometer stappen en zullen ongeveer drie uur onderweg zijn om tegen 17 uur aan te komen bij de kapel. Ik verwacht geen fysieke moeilijkheden, want ik ga nog drie maal per week lopen." De twee bedevaartsgangers krijgen donderdag het gezelschap van enkele jeugdspelers van Sporting en leden van het Brielcomité.


De bedevaart van Dirinck en De Ridder moet de vernieuwing van de bijna 200 jaar oude Brielkapel in de schijnwerpers zetten. "De kapel werd gebouwd in 1821 en er werd jarenlang een meiavond gevierd door de buurtbewoners. Na de Tweede Wereldoorlog viel dat gebruik stil en raakte de kapel in verval", vertelt Georges Dirinck, vader van Geert. "In de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft onze familie zich ontfermd over de kapel en dankzij de steun van de buren en enkele sponsors konden we ze herstellen. Vanaf dan werd er weer enkele jaren een meiavond gevierd met een mis in openlucht, maar dit ligt al enkele jaren stil door gebrek aan een goede locatie. Toch is de kapel altijd een blikvanger gebleven in onze wijk en wordt ze nog regelmatig bezocht door buurtbewoners. Dit jaar drong een nieuwe renovatie zich op en liet het Lokerse stadsbestuur de kapel volledig opknappen. Met de viering donderdag 1 mei om 17 uur willen we het monument in onze straat in de kijker zetten."