Nieuwe korpschef Dirk De Paepe (49) wil drempel voor burger verlagen: “Mijn deur staat open voor de Lokeraar”

Korpschef Dirk De Paepe voor het politiecommissariaat aan de Oude Vismijn.
Yannick De Spiegeleir Korpschef Dirk De Paepe voor het politiecommissariaat aan de Oude Vismijn.
Er waait sinds kort een nieuwe wind door het politiecommissariaat aan de Oude Vismijn. Korpschef Patrick Trienpont ging met pensioen en werd recent opgevolgd door Waasmunstenaar Dirk De Paepe. De voormalige directeur van de Scheepvaartpolitie wil werk maken van een dialoog met de burger. “Ik engageer mij persoonlijk voor een politiekorps dat dicht bij de Lokeraar staat.”

De Paepe kan heel wat adelbrieven voorleggen. Hij genoot een militaire opleiding, eerst bij de Landmacht en daarna bij de Marine. Daarna maakte hij een steile carrière bij de Scheepvaartpolitie waar hij het in 2013 schopte tot directeur en eindverantwoordelijke was van 475 personeelsleden. In Lokeren leidt hij een korps van iets meer dan 100 medewerkers.

“Maar ik ben niet naar Lokeren gekomen om uit te bollen”, verzekert De Paepe. “Na jarenlange ervaring in strategische functies snakte ik naar een direct contact met de burger. Dat was de belangrijkste drijfveer om deze stap te zetten.”

Rond de tafel

Hij heeft intussen al met verschillende Lokeraars rond de tafel gezeten. “De deur van mijn bureau staat altijd open. De burgers moeten bij ons terechtkunnen met hun zorgen. Al heb ik het natuurlijk niet over de betwisting van parkeerboetes, maar over maatschappelijke problemen. Ik wil weten wat er leeft op de straat en bij de mensen.” De Paepe kreeg onder andere al de Marokkaanse en Turkse gemeenschap uit Lokeren over de vloer. “Eén van de doelstellingen die ik voor ogen heb is om de diversiteit binnen ons korps te verhogen. Momenteel hebben we geen enkele agent met allochtone roots binnen onze rangen. Voor jobdagen kunnen we samenwerken met de verschillende gemeenschappen. Zij weten mogelijk wie geïnteresseerd is in een job binnen ons korps.”

Eén van mijn doelstellingen is om de diversiteit binnen ons korps te verhogen. Momenteel hebben we immers geen enkele agent met allochtone roots binnen onze rangen

Bodycams

Tijdens het gesprek werd er ook stilgestaan bij het fameuze incident aan het KTA waarbij enkele jongeren rake klappen uitdeelden aan een agent. “In eerste instantie primeert het gesprek en de bemiddeling, maar het is uiteraard ook niet de bedoeling dat we met ons laten sollen.” Onder meer in dat opzicht wil de Lokerse politie werk maken van de aankoop van bodycams waarmee agenten een situatie kunnen filmen. “Als iemand niet wil meewerken of bijvoorbeeld zijn pas niet wil tonen, kan een agent de camera inschakelen om discussies achteraf te vermijden. Dat was ook het probleem met het incident van het KTA. We hadden enkel beelden van tijdens en na het incident, niet van wat er vooraf gebeurde.”

VIP

De Paepe schuift ook een aantal andere prioriteiten naar voor. Zoals de aanpak van de drugsproblematiek. Uit het jaarverslag van de politie van 2018 blijkt dat het aantal drugsdelicten in Lokeren in vergelijking met 2017 gestegen is van 110 naar 195 feiten. Vanuit die optiek wil hij ook inzetten op bestuurlijke handhaving. “Het moet mogelijk zijn om de vergunning te kunnen intrekken van een zaak waar drugs verhandeld wordt.” Ook de aanpak van onaangepast rijgedrag staat hoog op de agenda. “Naast de vaste en mobiele camera’s waar we over beschikken, zetten we sterk in op ‘Very Irritating Policing’ (VIP): anonieme politie die door de stad patrouilleert en roekeloze chauffeurs uit het verkeer halen. We gaan voor een lik-op-stuk-beleid.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.