Natuurvereniging vzw Durme zoekt 1.000 Lokerse gezinnen om natuurgebied Buylaers te beschermen

Thomas Van Lancker van vzw Durme zoekt 1.000 Lokerse gezinnen die de aankoop van het natuurgebied aan de Bleekmeersstraat willen steunen.
Yannick De Spiegeleir Thomas Van Lancker van vzw Durme zoekt 1.000 Lokerse gezinnen die de aankoop van het natuurgebied aan de Bleekmeersstraat willen steunen.
Natuurvereniging vzw Durme wil samen met 1.000 Lokerse gezinnen het ontbrekende puzzelstuk van 2,5 hectare in het natuurreservaat de Buylaers aankopen. Het perceel ligt aan de Bleekmeersstraat in Lokeren en is één van de laatste open plekken in het centrum van de Durmestad.

Vzw Durme ziet een groot potentieel voor de natuur én recreant in dit historische grasland. Door deze aankoop wordt de Buylaers volledig veiliggesteld en wordt het natuurgebied een aaneengesloten geheel van topnatuur en dat in het centrum van de stad. “We kunnen het natuurreservaat met trots het groene hart van onze stad noemen”, zegt Thomas Van Lancker, verantwoordelijke voor de aankoop van natuurgebied bij vzw Durme en zelf een volbloed Lokeraar. “Iedereen die al eens ging wandelen of fietsen door de Buylaers kan bevestigen dat deze oase van groen en rust heel waardevol is. Niet alleen voor ons, mensen, maar zeker ook voor plant en dier.”

Het perceel ligt aan de Bleekmeersstraat in Lokeren en is één van de laatste open plekken in het centrum van de Durmestad
Google Maps Het perceel ligt aan de Bleekmeersstraat in Lokeren en is één van de laatste open plekken in het centrum van de Durmestad

Er bloeien heel wat bijzondere orchideeën in de Buylaers en het natuurgebied herbergt een belangrijke populatie van de zeldzame moerassprinkhaan. Ook bijvoorbeeld de blauwborst, het oranjetipje, de bunzing en de torenvalk vinden hier hun plekje. Op dit moment veranderen de hooilanden in kleurrijke taferelen vol bloemen. “Hét moment om de Buylaers te verkennen”, nodigt Van Lancker uit.

De bekendste 'bewoners' van de Buylaers zijn de ooievaars en hun jongen.
François Haffner De bekendste 'bewoners' van de Buylaers zijn de ooievaars en hun jongen.

Op zoek naar 1.000 Lokeraars

De Buylaers is een echte hotspot van biodiversiteit. Het is bij wandelaars, joggers en fietsers onder meer bekend door het ooievaarskoppel dat er jaarlijks broedt en door het bloemrijke karakter van haar hooilanden in het voorjaar. Om dit groene hart kloppend te houden en deze unieke aankoop mee te realiseren, is vzw Durme op zoek naar 1.000 Lokerse inwoners of gezinnen die deze aankoop mee willen financieren. Want elke gift is van belang. Vzw Durme heeft namelijk 40.000 euro nodig om deze aankoop in samenwerking de Vlaamse overheid rond te krijgen.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen door een gift te doen op het rekeningnummer van vzw Durme BE52 0012 2999 0009 met de vermelding ‘Gift Buylaers’.

Op zondag 2 juni kan je met het hele gezin kennismaken met de troeven van de Buylaers. De lokale vrijwilligers van vzw Durme organiseren een grote familienamiddag vol wandelingen, kinderanimatie en uiteraard: het ooievaarskoppel en haar kersverse jongen. Wie weet kan je de jonge ooievaartjes wel spotten? Afspraak van 14  tot 18 uur in en rond het Koetshuis van het Verloren Bos (Aardeken, Lokeren) of meer info op www.vzwdurme.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.