Minstens 93 procent van leerlingen krijgt eerste schoolkeuze in Lokerse secundaire scholen

De computer wijst de vrije plaatsen toe onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van de stad, de CLB’s, de scholen, het Agentschap Integratie en Inburgering, en het LOP.
RV De computer wijst de vrije plaatsen toe onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van de stad, de CLB’s, de scholen, het Agentschap Integratie en Inburgering, en het LOP.
Sinds dit schooljaar werken de Lokerse secundaire scholen in navolging van scholen in grootsteden als Antwerpen en Gent met een centraal aanmeldingssysteem voor nieuwe eerstejaars. Voorlopig kunnen 41 leerlingen niet terecht in de school van hun eerste keuze.

De scholen hadden daarvoor gekozen zodat ze voor de inschrijvingen met afspraken kunnen werken, wat moet zorgen voor een warm onthaal. In totaal waren er in Lokeren 625 aanmeldingen van eerstejaars. Voorlopig kunnen 41 leerlingen niet terecht in de school van hun eerste keuze. 200 leerlingen krijgen voorrang omdat ze al een broer of zus op school hebben of omdat ze kind zijn van personeel. 410 aanmeldingen komen van kinderen uit Lokeren, 188 van kinderen uit buurgemeenten, 27 van kinderen die verder weg wonen. De kans is groot dat die ‘voor alle zekerheid’ ook elders aangemeld zijn, en dat er dus toch nog plaatsen vrijkomen.

Als er minder plaatsen zijn dan aanmeldingen, bepaalt het lot wie de beschikbare plaatsen krijgt. Dat gebeurde op een speciale vergadering van het LOP, het Lokaal Overlegplatform voor gelijke onderwijskansen, onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van de stad, de scholen, de CLB’s, het Agentschap Integratie en Inburgering en het LOP.

LOP-voorzitter Mark Van Bogaert: “Dit is een eerlijker systeem dan kampeertoestanden bij scholen waar het aanbod kleiner is dan de vraag. Bij die kampeertoestanden – als de volgorde van inschrijven doorslaggevend is – zien we soms meer bemiddelde ouders die mensen betalen om in hun plaats aan te schuiven of om online digitaal zwakkere ouders te snel af te zijn. Overigens kan in Lokeren nog altijd meer dan 93 procent gegarandeerd terecht in de school van zijn eerste keuze. Dat kan nog stijgen, omdat we niet weten welke leerlingen ook in omringende gemeenten aangemeld zijn. Het is dus onzin dat dit aanmeldsysteem de vrije schoolkeuze in de weg zou staan.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.