Minister Somers bezoekt ‘School in Zicht’-project bij kleutertjes Duizendvoet: “Zo maken we van diversiteit een succes”

Directeur Kathleen Gielis geeft de ouders uitleg over de werking van de school in één van de kleuterklassen.
Yannick De Spiegeleir Directeur Kathleen Gielis geeft de ouders uitleg over de werking van de school in één van de kleuterklassen.
Om de sociale mix op scholen te bevorderen, werkt de stad al tien jaar samen met vzw School in Zicht. Minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) woonde deze ochtend een rondleiding van de organisatie bij voor ouders op kleuterschool Duizendvoet.

Kiezen voor de buurtschool als die erg divers is, is voor sommige ouders niet evident. Toch kan dat een enorme troef zijn. Sinds 2006 al informeert VZW School in Zicht kansrijke ouders en stimuleert hen om te kiezen voor de school in hun wijk. School in Zicht werkt hiervoor nauw samen met de stads- en gemeentebesturen en verschillende scholen, over de netten heen.

Op dit moment is School in Zicht actief in Lokeren, Wetteren en Mechelen. Eerder was SIZ ook al actief in Antwerpen, Sint-Niklaas, Genk, Gent, Temse en Sint-Jans-Molenbeek. VZW School in Zicht heeft via haar werking de voorbije jaren een 1300-tal leerlingen ingeschreven. Het aantal ligt vermoedelijk hoger, omdat broers en zusjes die later volgen niet zijn meegerekend. Via infoavonden, opendeurdagen in buurtscholen, en feedbackmomenten, probeert VZW School in Zicht jonge ouders warm te maken om vrijwillig te kiezen voor een school in de buurt. De organisatie brengt ervaren en nieuwe ouders samen om informatie uit te wisselen. Papa Raphaël Marchal schreef zijn zoontjes Arthur en Jacques bewust in op Duizendvoet na een bezoekje aan de school in het centrum van Lokeren. “De visie die ze tijdens het bezoek uit de doeken deden, heeft ons overtuigd.” 

Als kinderen van diverse achtergronden met elkaar opgroeien, kunnen we van samenleven in diversiteit echt een succes maken

Bart Somers (Open Vld)

De stad Lokeren werkt al tien jaar samen met School in Zicht. “In de loop der jaren hebben dankzij School in Zicht al een 200-tal ouders gekozen voor een bepaalde school in onze stad. Zo kunnen we de sociale mix bevorderen. Momenteel maken zes scholen gebruik van dit systeem”, zegt schepen van Onderwijs Nina Van der Sypt (CD&V).

Niveau opgekrikt

“Dit project vraagt een inspanning van de lokale besturen, de scholen en de ouders, maar we zien dat het loont", zegt minister Bart Somers (Open Vld). “Het niveau van de voormalige concentratiescholen werd opgekrikt en de scholen werden een veel betere weerspiegeling van de samenleving. Als kinderen van diverse achtergronden met elkaar opgroeien, kunnen we van samenleven in diversiteit echt een succes maken.” Het succesvol project krijgt al jaarlijks meer dan zestigduizend euro van minister Ben Weyts (N-VA) vanuit het departement Onderwijs. Minister van Gelijke Kansen Bart Somers doet daar nu nog eens 90.000 euro bovenop An-Katrien Hanselaer van School in Zicht: “Het komende jaar willen we in drie nieuwe centrumsteden voet aan de grond krijgen. Ook willen we nagaan hoe scholen die veranderingen vaststellen in hun populatie, sneller kunnen ondersteunen via doelgerichte screening en communicatie.”

Minister Somers woonde een bezoek van ouders bij aan de centrumschool.
Yannick De Spiegeleir Minister Somers woonde een bezoek van ouders bij aan de centrumschool.