Lokeraar Frank Vanberghen (65) is eerste grootmeester Taekwondo van ons land

“Meer levenswijze dan sport”

Frank Vanberghen ontving zijn certificaat in Australië uit handen van de ITF-voorzitter Pablo Trajtenberg en vice-voorzitter Paul Weiler.
Repro Yannick De Spiegeleir Frank Vanberghen ontving zijn certificaat in Australië uit handen van de ITF-voorzitter Pablo Trajtenberg en vice-voorzitter Paul Weiler.
Er zijn er slechts 24 van in de hele wereld: grootmeesters Taekwondo. Als eerste Belg maakt Lokeraar Frank Vanberghen sinds kort deel uit van het selecte gezelschap op basis van zijn uitzonderlijke verdienste voor de Koreaanse krijgskunst. “Samen met mijn vrouw Annick reis ik de hele wereld rond om trainingen te geven.”

‘Welcome home ITF Taekwondo Master Annick / Grandmaster Frank’ luidt het opschrift op een levensgrote spandoek in de Hillarestraat. Het was dit weekend dat Frank Vanberghen zijn diploma als GrandMaster IX op de Wereldbeker in het Australische Sydney in ontvangst mocht nemen uit handen van de voorzitter en ondervoorzitter van de internationale federatie ITF.

Ontvangstcomité

Clubgenoten, vrienden en buren spaarden kost noch moeite om Frank en zijn vrouw Annick (ook een master Taekwondo) in de bloemetjes te zetten. Ook op de luchthaven in Zaventem stond bij hun thuiskomst een ontvangstcomité klaar. De prestatie van de Lokeraar is dan ook niet min: in België is hij de enige die zich grootmeester Taekwondo mag noemen — een sport die sinds 2000 ook op het programma staat van de Olympische Spelen.

Frank en Annick werden in de luchthaven opgewacht door een ontvangstcomité.
Sophie Ardenoy Frank en Annick werden in de luchthaven opgewacht door een ontvangstcomité.
Ook bij hun thuiskomst in de Hillarestraat in Lokeren werden Frank en Annick getrakteerd op een verrassing.
Yannick De Spiegeleir Ook bij hun thuiskomst in de Hillarestraat in Lokeren werden Frank en Annick getrakteerd op een verrassing.

Frank Vanberghen heeft er dan ook een bijzonder parcours opzitten. “In 1969 verhuisde ik voor mijn werk naar Duitsland en kwam ik voor het eerst in aanraking met Taekwondo. Tot dan beoefende ik karate.” Na de val van de Muur in 1989 keerde Frank terug naar ons land. Van de Koreaanse generaal Choi Hong Hi, de stichter en bedenker van de zelfverdedigingsdiscipline, kreeg hij de taak om een taekwondo-werking op te richten in ons land. Mèt succes.

Frank Vanberghen en Taekwondo-stichter Choi Hong Hi in 1996 op een internationale bijeenkomst in Canada.
Yannick De Spiegeleir Frank Vanberghen en Taekwondo-stichter Choi Hong Hi in 1996 op een internationale bijeenkomst in Canada.

Ge-Baek

Het was ook via Taekwondo dat Frank zijn vrouw Annick leerde kennen. Samen zijn ze de bezielers van de Lokerse taekwondo-club Ge-Baek, die meer dan 110 leden in de rangen heeft en daarmee één van de grootste clubs van het land is. Ter vergelijking in heel België beoefenen een 800-tal mensen de zelfverdedigingsdiscipline. “Taekwondo is meer een ‘way of life’ dan een sport. Het is een heel dynamische krijgskunst waarbij respect en discipline vooropstaan. Je kan ook perfect een hogere graad halen zonder wedstrijden af te haspelen. Competitie is van geen tel. Choi Hong Hi integreerde trouwens zijn kennis van zijn studies wiskunde en fysica in de krijgskunst. Zo wist hij dat snelheid belangrijker is dan pure kracht.”

Frank Vanberghen is de eerste Belg die zich Grandmaster Taekwondo mag noemen.
Yannick De Spiegeleir Frank Vanberghen is de eerste Belg die zich Grandmaster Taekwondo mag noemen.

Ook na zijn erkenning als grootmeester stopt het verhaal voor Frank niet. “Samen met Annick wil ik de wereld blijven rondreizen om trainingen te geven. Van Vietnam tot Roemenië: Taekwondo heeft ons al overal gebracht. Geld verdienen doen we er niet mee, integendeel we moeten zelf betalen voor die reizen, maar daar doen we het ook niet voor. We hebben vrienden over de hele wereld dankzij Taekwondo.”

Wie zelf eens wil kennismaken met Taekwondo kan voor meer informatie surfen naar www.gebaek.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.