Leden dievenbende riskeren tot vijf jaar cel

De leden van een Albanese inbrekersbende riskeren celstraffen tot vijf jaar. Ze hebben een hele reeks woninginbraken op hun geweten.

Die pleegden ze in 2015 en 2016 over het hele land, onder andere in Lokeren en Zottegem. De dieven drongen woningen binnen en namen er geld en auto's mee.


Heel wat slachtoffers stelden zich gisteren burgerlijke partij. Verschillende onder hen waren nog altijd zichtbaar onder de indruk van wat hen overkomen was. Eén van hen richtte zich zelfs rechtstreeks tot de beklaagden.


"Mijn zoon van negen durft tot vandaag nog altijd niet 's avonds gaan slapen. We moeten eerst alle deuren controleren of die op slot zijn. Dat is nog veel erger dan onze gestolen auto. We werden die nacht van de inbraak gewekt door onze driejarige dochter die plots begon te huilen. Het besef dat de dieven in haar kamertje stonden, is verschrikkelijk."

Dezelfde techniek

De daders gebruikten overal dezelfde techniek: een gaatje boren in een raam, het huis binnendringen en doorzoeken naar de autosleutel en vervolgens wegrijden met de wagen van de bewoners. Tijdens hun strooptochten maakten de dieven een vijftal wagens en veel geld, juwelen en multimedia buit. De auto's werden doorverkocht via de zwarte markt in Antwerpen om vervolgens in het buitenland te belanden. Het ging onder meer om een Audi A4, een BMW 520, een Range Roover en een Volvo XC60.


"De bende kon gevat worden na observaties en telefonie- en DNA-onderzoek", zei de openbaar aanklager gisteren.


Die vorderde straffen tussen achttien maanden en vijf jaar cel. Vonnis op 14 juli. (DND)