Kovens 'staken' voor meer subsidies

Het team van Kovekenskermis maakt zich op voor de 190ste editie van zijn wijkfeest.
Foto YDS Het team van Kovekenskermis maakt zich op voor de 190ste editie van zijn wijkfeest.
Naast de Heirbrugmolen vormt Kovekenskermis het culturele uithangbord van de Heirbrugwijk. De traditie van bewoners om verklede kovenspoppen aan hun gevel te hangen is uniek in Vlaanderen. Voor de 190ste editie van de oudste wijkkermis van Lokeren dit weekend hengelen de organisatoren op een ludieke manier naar subsidies bij het stadsbestuur.

"We beleefden vorig jaar een moeilijke editie. Door de concurrentie met de Molenfeesten op de site van de Heirbrugmolen lagen onze inkomsten beduidend lager", schetst secretaris Eddy Van Bockstal. "De organisatie van onze reuzenstoet, met een kostenplaatje van 10.000 euro, kwam zelfs even in het gedrang." Toch zullen er zondag weer meer dan vijftig reuzen door de wijk trekken. "Maar het thema van onze kermis dit jaar is wel 'Koven staakt'. In tegenstelling tot elders in Vlaanderen worden de reuzenstoet niet betaald door het stadsbestuur. Alle kovenspoppen zullen verkleed zijn als actievoerders", knipoogt Van Bockstal.


Er zijn ook enkele nieuwe blikvangers met een lokale markt met verkoop van streekproducten op vrijdagavond vanaf 19 uur en een kinderfestijn in basisschool Veertjesplein op zaterdagnamiddag. Van vrijdag tot zondag springt Koveken ook op de kar van de Pokémonhype met lureparty's aan de Sint-Annakerk en -kapel. En op zaterdag is er de derde editie van de Koveken oldtimer rondrit en vanaf 13 uur de langste rommelmarkt in de Heirbrugstraat. (YDS)