Kovekenstraditie herleeft in Heirbrugwijk

KERMISBESTUUR BEZORGT EEUWENOUDE TRADITIE NIEUW ELAN

Het bestuur van Kovekenskermis telt af naar de 191ste editie van de eeuwenoude traditie.
Foto Yannick De Spiegeleir Het bestuur van Kovekenskermis telt af naar de 191ste editie van de eeuwenoude traditie.
Al 191 jaar viert de Heirbrugwijk Kovekenskermis. Enkele jaren terug leek de eeuwenoude traditie op sterven na dood, maar dankzij de inzet van het bestuur keerde het tij. "Zondag lopen er opnieuw zestig reuzen mee in onze reuzenstoet", zegt secretaris Eddy Van Bockstal.

De traditie van de bewoners van de Heirbrug om een kovenpop aan hun gevel te hangen, zag het levenslicht in 1827. Wijkbewoner Jacobus Van Kerckhove nam in dat jaar deel aan een internationale wedstrijd in Londen voor het bleken van linnen en won de eerste prijs. Bij zijn thuiskomst hingen de bewoners van Heirbrug levensgrote poppen aan hun gevels. Met het 'steken van een koven' herdenken de bewoners van de wijk jaarlijks de overwinning van hun historische held.


Enkele jaren geleden leek de traditie een stille dood te sterven, maar door tal van initiatieven van het bestuur heeft de Kovekenskermis stilaan haar tweede adem gevonden. Zo organiseert het bestuur van de kermis al enkele jaren een cursus om kovenpoppen te maken en zetten ook de scholen uit de wijk, de Tovertuin en het Veertjesplein, enthousiast hun schouders onder het feest door mee te lopen in de Reuzenstoet. Bij de Tovertuin maakten de kinderen op de Fonnefeesten zelfs minikovens die ze deze week voor hun venster zullen plaatsen.

Veurniet-euro

Daarnaast is er morgen alweer een tweede editie van de Kovekens lokale markt, die de verenigingen en zelfstandigen uit de buurt in de kijker zet met hun producten. Ook de Lokerse weggeefwinkel VeurNiet zal aanwezig zijn. Speciaal voor die gelegenheid liet het kermisbestuur de 'Veurniet-euro' ontwerpen: iedereen die op de lokale markt iets koopt bij een handelaar, krijgt een Veurniet-euro waarmee hij of zij die dag in de VeurNiet-winkel een gratis artikel naar keuze kan 'kopen'. Al die nieuwe initiatieven beginnen stilaan hun vruchten af te werpen.


"Koveken boomt terug. Dat merken we aan het aantal inschrijven van onze rommelmarkt, die dit jaar nog een stuk langer wordt", vertelt Eddy Van Bockstal. Nieuw dit jaar op de rommelmarkt zijn ook de Koven-cupcakes, een initiatief van wijkbewoonster Chantal Sarens die zich gespecialiseerd heeft in de zoete gebakjes. Ook de kinderen worden niet vergeten met een kinderfestijn in de parochiezaal van Sint-Anna.

60 reuzen in de stoet

Het orgelpunt van Kovekenskermis blijft echter de reuzenstoet op zondag. "Dit jaar verwachten we maar liefst zestig reuzen. Dat aantal stemt overeen met de hoogdagen van onze kermis", zegt Van Bockstal. Enkele opmerkelijke blikvangers zijn de reus Belleman uit Beveren die de nieuwe Lokerse stadsbelleman Bjorn Haegeman zal introduceren, La Belle Hélène uit het Franse Steenvoorde en de reus Toon uit het Nederlandse Riel.


De reuzenstoet start zondag om 15 uur.